Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Polícia zatkla v Británii 39 aktivistov, ktorí blokovali križovatky

Na snímke bezpečnostné zložky v Británii. Foto: TASR/AP

Niektorí z aktivistov sa rukami prilepili na cestu a ďalší sa navzájom spútali reťazami. Demonštranti svojím konaním vyvolali zdržania a na diaľnici sa vytvorili dlhé rady vozidiel.

Londýn 1. októbra (TASR) - Britská polícia zatkla 39 klimatických aktivistov, ktorí v piatok blokovali tri križovatky na cestných komunikáciách v okolí Londýna. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Londýnska Metropolitná polícia (MPS) oznámila, že zatkla 39 ľudí z hnutia Insulate Britain po tom, ako demonštranti zablokovali križovatku na diaľnici M4 neďaleko letiska Heathrow a dopravný uzol Brent Cross na juhozápade Londýna. Takisto obsadili aj križovatku Waltham Cross na diaľnici M25 na severe Londýna.

Niektorí z aktivistov sa rukami prilepili na cestu a ďalší sa navzájom spútali reťazami. Demonštranti svojím konaním vyvolali zdržania a na diaľnici sa vytvorili dlhé rady vozidiel.

Skupina Insulate Britain je odnožou známejšieho klimatického hnutia Extinction Rebellion. Od polovice septembra jej členovia už niekoľkokrát zablokovali dopravu na londýnskom obchvate.

Insulate Britain žiada britskú vládu, aby zlepšila izoláciu a vybavenie domov a bytov v Spojenom kráľovstve s cieľom znížiť množstvo emisií CO2. Aktivisti vyhlásili, že budú pokračovať vo svojich aktivitách, až kým vláda nevydá "zmysluplné vyhlásenie" o tom, že do roku 2030 zlepší izoláciu na 29 miliónoch domov.

Úrady majú na základe súdneho príkazu z minulého týždňa právomoc zasiahnuť voči osobám blokujúcim londýnsky diaľničný okruh M25, pripomína Sky News. Týmto osobám hrozí trest odňatia slobody v dĺžke až dva roky a finančná pokuta.