Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Politické strany po krokoch prezidenta Saída varovali pred násilím

Na archívnej snímke tuniský prezident Kajs Saíd (uprostred) v Tunise v nedeľu 25. júla 2021. Foto: TASR/AP

Štyri ľavicovo orientované strany na tlačovej konferencii v metropole Tunis prezidenta obvinili z porušenia tuniskej ústavy z roku 2014.

Tunis 28. septembra (TASR) - Štyri tuniské politické strany v utorok vyzvali prezidenta Kajsa Saída, aby zrušil svoje nedávne rozhodnutie, ktorým prevzal moci v krajine. Jeho kontroverzné kroky by podľa týchto strán mohli vyvolať násilie. Informovala o tom agentúra AFP.

Tieto strany obvinili Saída z "útoku na ústavné inštitúcie" a spojili sa s cieľom "brániť demokraciu a zabrániť vláde jedného muža".

Štyri ľavicovo orientované strany na tlačovej konferencii v metropole Tunis prezidenta obvinili z porušenia tuniskej ústavy z roku 2014 po tom, čo 25. júla odvolal vládu premiéra Hišáma Mašíšího, pozastavil činnosť parlamentu, zrušil poslancom imunitu a prevzal kontrolu nad prokuratúrou.

Saíd minulý týždeň zrušil platnosť niektorých častí ústavy a dekrétmi posilnil svoje právomoci, čo viedlo k víkendovým protestom.

Predstavitelia sociálnodemokratickej strany, ktorá disponuje 21 kreslami v súčasnosti zmrazenom parlamente, uviedli, že "verili v dobré úmysly prezidenta" - on však "úderom pera nastolil vládu jedného muža".

Tunisko sa ako jedinej krajine v regióne severnej Afriky podarilo po udalostiach tzv. arabskej jari v roku 2011 zvládnuť prechod k demokracii. Prezidentove kroky prišli po rokoch politickej patovej situácie a ekonomických kríz, ktoré ešte zhoršila pandémia koronavírusu. Saíd sa odvolal na svoje ústavné právomoci podniknúť "mimoriadne opatrenia" v prípade, keby krajine hrozilo nebezpečenstvo, píše AFP.

Vo verejnosti tiež panuje frustrácia z politických strán, ktoré sú podľa mnohých Tunisanov skorumpované a presadzujú len vlastné záujmy. Iní však požadujú návrat k uplatňovaniu parlamentnej demokracie.