Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Politický vodca Hamasu: Budúcnosť Pásma Gazy bez Hamasu je ilúzia

Dym stúpa po izraelskom bombardovaní v pásme Gazy z južného Izraela. Foto: TASR/AP

Hamas je pripravený na rokovania smerujúce na politickú cestu, ktorá palestínskemu ľudu zabezpečí jeho právo na nezávislý štát s hlavným mestom Jeruzalem, uviedol vodca Hamasu.

Gaza 14. decembra (TASR) - Akýkoľvek povojnový plán, ktorý neráta s existenciou palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy, je ilúzia, vyhlásil v stredu politický vodca tohto hnutia Ismáíl Haníja. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Akékoľvek (politické) usporiadanie v Pásme Gazy či riešenie palestínskej otázky bez Hamasu alebo odbojových frakcií je ilúzia," uviedol Haníja v televíznom prejave.

Zároveň vyjadril ochotu rokovať o konflikte a riešiť situáciu na Západnom brehu Jordánu a v Pásme Gazy.

"Hamas je pripravený na rokovania smerujúce na politickú cestu, ktorá palestínskemu ľudu zabezpečí jeho právo na nezávislý štát s hlavným mestom Jeruzalem," dodal vodca Hamasu.

Haníja reagoval na utorkové vyjadrenia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý povedal, že nedovolí "vstup do Pásma Gazy tým..., ktorí podporujú a financujú terorizmus". Netanjahu tiež vyhlásil, že Izrael "nezopakuje chybu z Osla", pričom narážal na podpísanie Deklarácie o zásadách palestínskej autonómie z roku 1993 v USA.

Tento dokument vtedy predpokladal čiastočnú autonómiu Pásma Gazy a časti Západného brehu Jordánu okolo Jericha s perspektívou budúceho vytvorenia samostatného Palestínskeho štátu.