Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Politico zaradil Šefčoviča na zoznam najvplyvnejších osobností Európy

Na snímke podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič 19. októbra 2021 v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Figuruje na ôsmom mieste v jednej z kategórii každoročného rebríčka.

Brusel 9. decembra (TASR) - Týždenník Politico zaradil na svoj nový zoznam najvplyvnejších osobností Európy aj slovenského eurokomisára a podpredsedu Európskej komisie (EK) Maroša Šefčoviča. Figuruje na ôsmom mieste v jednej z kategórii každoročného rebríčka, pričom časopis ho označil za politika zručného v uzatváraní dohôd a riešení zložitých problémov.

Zoznam osobností, ktoré budú podľa Politica zohrávať najvýraznejšiu úlohu v Európe v roku 2022, je rozdelený do troch kategórií – aktívnych politikov (či predstaviteľov z oblasti justície a hospodárstva), vizionárov a "narušiteľov" (systému).

Za vôbec najvplyvnejšiu osobnosť Politico v novom rebríčku označil talianskeho premiéra a bývalého šéfa Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho. Technokrat Draghi podľa hodnotenia magazínu dokázal zvládnuť riadenie krajiny v náročnom období pandémie a zároveň zrealizovať potrebné ekonomické reformy.

Podľa Politica má Draghi potenciál stať sa jednou z vedúcich osobností EÚ, prinajmenšom čo sa týka ekonomických záležitostí. Tento priestor sa mu otvára po stredajšom odchode dlhoročnej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej z aktívnej politiky, píše Politico.

Do prvej kategórie - aktívnych politických a iných predstaviteľov - figurujú na prvých priečkach nový nemecký kancelár Olaf Scholz, francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéfka ECB Christine Lagardeová.
Na archívnej snímke Olaf Scholz, 8. decembra 2021.
Foto: TASR/AP

Šefčovič sa v tejto kategórii umiestnil na ôsmom mieste spomedzi deviatich vybraných osobností, tesne pred rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom.

Politico označil slovenského diplomata a eurokomisára za "deal makera", teda politika schopného uzatvárať dohody. Podľa autorov rebríčka Šefčovič v rámci eurokomisie zohráva úlohu hlavného vyjednávača pre riešenie problematických otázok, napríklad pobrexitových konfliktov s Londýnom či sporov okolo tranzitu ruského plynu.

V kategórii vizionárov zvíťazila parížska starostka Anne Hidalgová, za ktorou nasledujú predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová a litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis.

V tretej kategórii výrazných Európanov sa ocitli takzvaní "narušitelia" (systému). Najvplyvnejším z nich je podľa Politica bývalý predseda Európskej rady Donald Tusk, vracajúci sa z európskej do poľskej politiky, aby čelil tamojšej nacionalisticko-konzervatívnej vládnucej garnitúre, ktorá má dlhodobé spory s Európskou úniou.

Za Tuskom na druhom a treťom mieste nasledujú generálna riaditeľka Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Ngozi Okonjová-Iwealová a britský občiansky žurnalista Eliot Higgins. Do kategórie najvýraznejších "narušiteľov" sa dostali aj maďarský premiér Viktor Orbán a bieloruský líder Alexandr Lukašenko.


Politico vníma Šefčoviča ako muža schopného v mene EÚ uzatvárať dôležité dohody


Podpredseda Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič sa ocitol na zozname týždenníka Politico najvplyvnejších osobností Európy kvôli jeho schopnosti uzatvárať dohody a pomohla mu aj jeho osobná zaangažovanosť v Európskej aliancii pre batérie. Pre TASR to uviedli zdroje zo Šefčovičovho kabinetu.

Slovenský eurokomisár figuruje na ôsmom mieste v jednej z kategórii každoročného rebríčka, pričom časopis ho označil za politika zručného v uzatváraní dohôd a riešení zložitých problémov.

Politico označil slovenského diplomata za "deal makera", teda politika schopného uzatvárať dohody, a za "hlavného poradcu" pri riešení problémov Európskej komisie. Šefčovič je najdlhšie slúžiacim komisárom, úraduje už vo štvrtom zložení exekutívy EÚ.

Podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Po odchode hlavného vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera citlivú agendu urovnávania vzťahov s Londýnom prevzal práve Šefčovič. Podľa týždenníka v náročných rozhovoroch s Britmi postupuje zmierlivejšie, hoci otvorených je ešte veľa sporných bodov. Táto misia nie je ešte ani zďaleka dokončená a Šefčovič ju bude musieť riešiť aj po novom roku.

Politico dodal, že Šefčovič má pred sebou ďalšiu rovnako náročnú agendu - ukončiť spory so Švajčiarskom a dospieť k uspokojivej dohode o vzťahoch medzi EÚ a jej štvrtým najväčším obchodným partnerom. Potom, ako sa švajčiarska strana v máji tohto roku rozhodla ukončiť sedem rokov trvajúci proces rokovaní o novej zmluvnej základni, Šefčovič bol na jeseň poverený v mene eurokomisie obnoviť tieto rokovania v snahe dospieť k čo najprijateľnejšiemu kompromisu. Najbližšie kolo rokovaní je naplánované v januári vo švajčiarskom Davose.

Týždenník v tejto súvislosti pripomenul aj jeho neúspešný pokus stať sa prezidentom SR, za úspech však označil vyjednávania, ktoré opakovane viedol s Moskvou a Kyjevom na zaistenie zimných dodávok plynu pre Ukrajinu a ktoré nakoniec viedli k uzavretiu novej dohody o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu aj po roku 2019.

Podľa informácií z jeho kabinetu o zaradenie Šefčoviča na zoznam európskych osobností v roku 2022 rozhodlo aj jeho pôsobenie v Európskej aliancii pre batérie, ktorú pomáhal zakladať a rozvíjať. Batériová aliancia má znížiť závislosť EU od ázijských výrobcov a dodávateľov a zároveň prispieť k inovačnému úsiliu, ktoré Únii pomôže pri prechode na zelenú transformáciu, uhlíkovú neutralitu a zaručí jej konkurencieschopnosť v multimiliardovom odvetví batérií.