Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Politico:Orbán v Bruseli vyhral;nie je zaručené, že splní podmienky EÚ

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán v strede. Foto: TASR/AP

Pre EÚ dohoda prináša určitú úľavu na ukrajinskom fronte. Ak Európsky parlament v utorok rozhodnutie schváli, od januára sa môže začať s platbami Ukrajine, uvádza Politico.

Budapešť/Brusel 13. decembra (TASR) - Pondelňajšia večerná dohoda v Bruseli znamená víťazstvo maďarského premiéra Viktora Orbána, ale nie je žiadna záruka, že Maďarsko splní záväzky v oblasti princípov právneho štátu. Uviedol to v utorok spravodajský server Politico, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Orbánovi podľa servera prospeli dve veci. Jednou je systém Európskej únie, ktorý vyžaduje v mnohých závažných otázkach konsenzus, druhým je intenzívna snaha EÚ o zachovanie obrazu svojej jednoty, pričom neďaleko zúri vojna.

Pondelňajšia dohoda však automaticky neznamená, že Maďarsko získa miliardy v čase, keď je jeho ekonomika nestabilná. "Nič nezaručuje, že Maďarsko bude schopné splniť svoj sľub prijať 27 reforiem súvisiacich s princípmi právneho štátu," píše Politico.

Pre EÚ dohoda prináša určitú úľavu na ukrajinskom fronte. Ak Európsky parlament v utorok rozhodnutie schváli, od januára sa môže začať s platbami Ukrajine, uvádza Politico.

Poslankyňa Európskeho parlamentu za maďarskú opozičnú Demokratickú koalíciu (DK) a premiérka tieňovej vlády Klára Dobrevová si však myslí, že Orbán utrpel ponižujúcu prehru.

"Nikdy v histórii EÚ sa nestalo, že by kvôli skorumpovanej vláde nevyplatili miliardy eur. Únia splnila svoju povinnosť a zabránila tomu, aby peniaze patriace Maďarom ukradol Orbán," napísala na Facebooku.

Minister zodpovedný za územný rozvoj a využitie únijných zdrojov Tibor Navracsics v utorok vyhlásil, že ciele, ktoré si Maďarsko v júli vytýčilo, sa splnili.

Veľvyslanci členských krajín EÚ sa v pondelok večer v princípe dohodli na spoločnom balíku pomoci vo výške 18 miliárd eur pre Ukrajinu v roku 2023 a na globálnej 15-percentnej dani pre veľké nadnárodné firmy. Tým sa prekonáva aj spor medzi EÚ a Maďarskom.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)