Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Politik Fideszu: Konanie voči Maďarsku za právny štát je iba zámienka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Maďarská vláda zintenzívnila v uplynulých štyroch rokoch svoje úsilie v podkopávaní základných hodnôt Európskej únie, citoval z návrhu správy Európskeho parlamentu maďarský ľavicový denník Népszava.

Budapešť 4. júla (TASR) - Právny štát v Maďarsku žije a prekvitá, ale prekvitajú v ňom aj tradičné kresťanské hodnoty, napísal v pondelok na Facebooku poslanec Európskeho parlamentu za vládnu stranu Fidesz Balázs Hidvéghi. Reagoval tak na otázky reportérky spravodajskej televízie France 24, ktorá sa ho pýtala na právne konanie voči Maďarsku v otázkach dodržiavania princípov právneho štátu. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

Europoslanec považuje túto tému len za zámienku, podľa neho Bruselu v skutočnosti prekáža kresťanstvo v Maďarsku.

"Nie je to náhoda, že právnym konaním sú postihované také krajiny, v ktorých ľuďom záleží na tradičnej rodine a v ktorých odmietajú ilegálne prisťahovalectvo," napísal politik Fideszu na sociálnej sieti.

Maďarská vláda zintenzívnila v uplynulých štyroch rokoch svoje úsilie v podkopávaní základných hodnôt Európskej únie, citoval v pondelok z aktuálneho návrhu správy Európskeho parlamentu (EP) maďarský ľavicový denník Népszava.

Návrh, ktorý je pripravený na hlasovanie v odbornej komisii Európskeho parlamentu, možno považovať za pokračovanie kritickej správy o stave demokracie v Maďarsku poslankyne EP z frakcie Zelených Judith Sargentiniovej. Europarlament ju schválil 12. septembra 2018 v Štrasburgu, píše denník.

V návrhu je sformulovaná aj žiadosť voči Európskej rade, aby zobrala na vedomie najnovší vývoj v Maďarsku a na základe neho urýchlila už začaté právne konanie voči tejto stredoeurópskej krajine.