Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Politik počúvajúci prejav Putina s rezancami na ušiach dostal pokutu

Ilustračná fotka Foto: TASR/AP

Abdalkin je komunistickým poslancom regionálneho parlamentu v Samarskej oblasti.

Moskva 17. marca (TASR) - Ruský regionálny politik Michail Abdalkin dostal vo štvrtok pokutu vo výške 150.000 rubľov (1850 eur) za "diskreditáciu ozbrojených síl". Tej sa podľa súdu dopustil tým, že si vo februári vypočul prejav ruského prezidenta Vladimira Putina o stave krajiny s rezancami na ušiach. Oznámilo to ruské nezávislé ľudskoprávne združenie OVD-Info, píše agentúra Reuters.

Abdalkin je komunistickým poslancom regionálneho parlamentu v Samarskej oblasti. Putinov prejav o stave krajiny počúval za svojím počítačom, na ušiach mu viseli rezance a sarkasticky prikyvoval. Nakrútené video následne zverejnil na platformách YouTube aj ruskej sieti VKontakte.

"Plne (ho) podporujem, úplne súhlasím, skvelé vystúpenie... Nič podobné som nepočul posledných 23 rokov. Som príjemne prekvapený," napísal na margo Putinovho prejavu na sieti VKontakte.

Agentúry DPA aj Reuters uviedli, že rezancami odkazoval na ruský výraz, podľa ktorého ak niekomu visia s uší rezance, tak ho buď zavádzajú alebo mu klamú (niečo ako v slovenčine vodiť za nos). Podľa Reuters takýmto gestom naznačil, že neveril prejavu, ktorý šéf Kremľa predniesol krátko pred prvým výročím invázie na Ukrajinu.

Samotný Abdalkin podľa OVD-Info povedal, že išlo o ironické gesto, ktorým chcel vyjadriť svoju nespokojnosť s "mlčaním prezidenta o vnútropolitických problémoch".

Abdalkinov protest sa síce stretol s podporu na internete, zo strany ruských politikov si však vyslúžil kritiku. Dištancovala sa od neho aj samotná Komunistická strana, ktorá je považovaná za lojálnu voči Kremľu.

Ruský parlament sprísnil v marci zákony prijaté krátko po začiatku invázie. V súlade s nimi teraz hrozia finančné pokuty alebo až 15-ročné väzenské tresty za diskreditáciu či šírenie lživých správ o ozbrojených silách a iných zložkách, ako napríklad žoldnierskej Vagnerovej skupine, ktoré bojujú na Ukrajine.