Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Politikov na pražskej Národnej triede vítali demonštranti

Na snímke z 21. novembra 1989 demonštrácia pred Sochou sv. Václava na Václavskom námestí v Prahe. Foto: TASR/AP

Odporcovia sa hlasno vyhrážali politikom súdom za rozkrádanie republiky. Podľa zistenia agentúry Mediafax na mieste celú situáciu monitorovali policajti.

Praha 17. novembra (TASR) - Výročie 17. novembra si dnes českí politici pripomenuli aj pri pamätníku na Národnej triede v Prahe 1, píše agentúra Mediafax. Zaspomínať prišli prezident Václav Klaus, premiér Petr Nečas a ďalší; ozývali sa však i protesty z radov prizerajúcich sa.

Výročie 17. novembra je vnímané predovšetkým ako dátum začiatku konca komunistickej vlády v Československu, pripomína Mediafax. Už od rána nosili ľudia k pamätníku na Národnej triede kvety a zapaľovali sviečky. Kyticu položil tradične k pamätníku i prezident Klaus.

Medzi prizerajúcimi sa však objavili i transparenty nespokojencov, napríklad s nápismi "23 rokov totality demokratických zlodejov. Rozkradnutie republiky Klausom." Ozývali sa aj výkriky.

"Ste všetci podvodníci, rozkrádate krajinu," zaznelo z davu protestujúcich, keď prišiel zaspomínať aj bývalý premiér Miloš Zeman. Odporcovia sa hlasno vyhrážali politikom súdom za rozkrádanie republiky. Podľa zistenia agentúry Mediafax na mieste celú situáciu monitorovali policajti.

"Nech žije Klaus," vykrikovala skupinka z iniciatívy DOST, ktorá držala transparent s nápisom "Chránime prezidenta, chránime štát" a s logom dôvera, objektivita, sloboda, tradícia.

Na Národnú triedu sa dostavili policajti, ktorí sa predtým zúčastnili pietnej akcie pred Hlávkovým internátom pri príležitosti študentského povstania z roku 1939.

Prezident Václav Klaus sa po odchode z Národnej triedy zišiel s kandidátom na prezidenta a bývalým premiérom Milošom Zemanom a s poradcami v neďalekej reštaurácii, kde sa porozprávali a poobedovali, približuje Mediafax. Reštaurácia bola rezervovaná asi na dve hodiny.


Spomienka na november1939 a 1989 sa začala v Prahe pri Hlávkovom internáte

Prezident Českej republiky Václav Klaus
Foto: TASR
Česká republika začala dnes spomienky na výročie novembrových udalostí v rokoch 1939 a 1989 pred pražským internátom Josefa Hlávku. Okrem prezidenta Václava Klausa, premiéra a ďalších ústavných činiteľov sa osláv zúčastnili aj pamätníci, informovala agentúra Mediafax.

Prezident Klaus vo svojom prejave varoval pred dnešnou spoločnosťou sociálnych sietí na internete a prázdnych gest. "V posledných dvoch desaťročiach som tu bol už veľakrát. Celé roky sa stretávam so stále tou istou skupinou ľudí, a to je varujúce. Tohto roku je to pre mňa rovnaké, ale aj iné, pretože ide o moju poslednú návštevu vo funkcii," povedal najvyšší predstaviteľ ČR.

"Prichádzame preto, aby nebolo zabudnuté, nie v zmysle pamäti historikov, ale aby to, čo sa tu odohralo v roku 1939 a v rokoch nasledujúcich, nebolo vymazané z pamäti nehistorikov. Aby sa dnes či zajtra nekonalo tak, aby k tomu nedošlo znovu. Mám z toho trochu strach. Nachádzame sa v ére spomínania a gest," dodal prezident s tým, že nijaké ospravedlnenie pre tento čin nie je a nikdy byť nemôže.

Predseda českej vlády Petr Nečas upozornil na fakt, že demokracia a sloboda nie sú samozrejmosť. "Som presvedčený o tom, že nestrácame historickú pamäť," povedal premiér.

Okrem iných rečníkov zaspomínal na novembrové udalosti z roku 1939 aj priamy účastník, dodáva agentúra Mediafax. Pietnej akcie sa zúčastnili i niektorí ministri, predsedníčka Poslaneckej snemovne Miroslava Němcová, primátor Prahy Bohuslav Svoboda či predseda ústavného súdu Pavel Rychetský.


Na protivládnej demonštrácii na Václavskom námestí štrngali kľúčmi

Ilustračné foto
Foto: TASR
Štrnganím kľúčov sa dnes na Václavskom námestí v Prahe skončila veľká protivládna demonštrácia odborov a občianskych aktivistov, na ktorej sa podľa predsedu Českomoravskej konfederácie odborových zväzov Jaroslava Zavadila zišlo 20.000 účastníkov. Informoval o tom server novinky.cz.

Zavadil vo svojom prejave pod sochou sv. Václava vyhlásil, že vláda prijíma zásadné rozhodnutia slabučkou väčšinou jedného hlasu a robotníci sa boja vstúpiť do generálneho štrajku v obave zo straty zamestnania. Z agresívneho vládnutia bez dialógu, zadlžovania štátu, znižovania reálnych príjmov občanov a zvyšovania nezamestnanosti, ako aj zo šírenia jedovatého alkoholu obvinil vládu zástupca odborového zväzu KOVO Josef Středula, ktorý vyzval účastníkov demonštrácie, aby svoj súhlas s týmto obvinením vyjadrili štrnganím kľúčmi - symbolom pre odchod komunistickej garnitúry v roku 1989.

Demonštrácia na Václavskom námestí v Prahe sa uskutočnila v deň výročia študentských protestov z rokov 1939 a 1989. Jej účastníci sa potom presunuli na Národnú triedy, aby si pripomenuli udalosti z roku 1989.

Zásah komunistickej polície proti študentom v roku 1989, ktorý odštartoval Zamatovú revolúciu, si tam dnes spomienkovým aktom u pamätnej dosky pripomenuli radoví ľudia i politici. Podobné akty sa konali aj na iných miestach v republike.