Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Politiku opúšťa aj Kurzov dôverník, minister financií Gernot Blümel

Na archívnej snímke zo 16. februára 2021 rakúsky minister financií Gernot Blüme. Foto: TASR/AP

Ide o tretí veľký odchod na rakúskej politickej scéne ohlásený v priebehu jedného dňa.

Viedeň 2. decembra (TASR) - Po tom, čo vo štvrtok napoludnie ohlásil odchod z politiky bývalý rakúsky kancelár a šéf ľudovcov (ÖVP) Sebastian Kurz, oznámil večer rovnaký krok aj minister financií Gernot Blümel. Informovala o tom agentúra DPA.

"Rozhodol som sa opustiť politiku," povedal 40-ročný minister, ktorý bol považovaný za Kurzovho dôverníka. Svoj krok zdôvodnil okrem iného vyhrážkami smrťou, ktoré údajne dostáva jeho rodina. Pripustil však, že ho ovplyvnil aj Kurzov krok.

Ide o tretí veľký odchod na rakúskej politickej scéne ohlásený v priebehu jedného dňa. Kancelár Alexander Schallenberg oznámil taktiež vo štvrtok večer, že dáva k dispozícii svoju funkciu a odíde z nej, akonáhle na to vnútri strany ÖVP "nastavia výhybku".

"Nemám v úmysle – a nikdy to nebolo mojím cieľom – prevziať funkciu predsedu Novej ľudovej strany (ÖVP)," vyhlásil 52-ročný Schallenberg na margo Kurzovho odchodu z postu predsedu strany. Ako pokračoval: "Som pevne presvedčený, že tieto funkcie – predsedu vlády a tiež najsilnejšej strany v Rakúsku – by mali byť čoskoro opäť v jedných rukách. Takže týmto dávam k dispozícii funkciu spolkového kancelára."

Kurz (35) odstúpil z postu šéfa kabinetu pred dvoma mesiacmi v súvislosti s vyšetrovaním korupcie. Presunul sa do parlamentu, kde sa stal predsedom poslaneckého klubu ľudovcov. Teraz oznámil úplné stiahnutie sa z politiky, údajne súvisiace s minulotýždňovým narodením syna.

V piatok sa má zísť predsedníctvo ÖVP, aby prerokovalo, kto sa postaví do čela strany aj vlády. Podľa rakúskych médií je najhorúcejším kandidátom na tieto funkcie minister vnútra Karl Nehammer (49).