Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Politológ: Macronov mandát bol poznačený sériou kríz

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa prihovára počas tlačovej konferencie k jeho kampani za znovuzvolenie do funkcie prezidenta, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Napriek tomu, že súčasný prezident patrí medzi mladších kandidátov, má za sebou relatívne bohaté politické skúsenosti.

Paríž 8. apríla (TASR) - Emmanuel Macron sa uchádza o znovuzvolenie po päťročnom funkčnom období, ktoré poznačili viaceré krízy - protesty žltých viest a pandémia ochorenia COVID-19. Taktiež zohráva vedúcu úlohu v súčasnej ukrajinskej kríze. "Bilancia je ťažká, hodnotí sa však hlavne jeho efektívne pôsobenie v prezidentskej funkcii." Pre TASR hodnotí pôsobenie úradujúceho francúzskeho prezidenta politológ Jacques Gerstlé z parížskej univerzity Sorbonne.

Macron vedie vo všetkých predvolebných prieskumoch, napriek tomu, že v posledných dňoch mu percentá podpory klesajú a dobieha ho jeho protikandidátka, konzervatívna nacionalistka Marine Le Penová. "Jeho kampaň sa skrátila na 15 dní. Nechcel sa vyhlásiť za kandidáta, aby sa vyhol kritike zo strany svojich konkurentov," hovorí Gerstlé.

Predsedníčka francúzskeho krajne pravicového Národného združenia (RN) Marine Le Penová, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Vo voľbách v roku 2017 sa Macron podľa experta neprofiloval ako ľavicový, ani pravicový kandidát. "Teraz sa spolieha na svoje hospodárske výsledky, ktoré sú pomerne uspokojivé, a na medzinárodné aktivity," tvrdí politológ.

Napriek tomu, že súčasný prezident patrí medzi mladších kandidátov, má za sebou relatívne bohaté politické skúsenosti. "V roku 2017 bol zástupcom generálneho tajomníka Elyzejského paláca a následne ministrom hospodárstva, než odstúpil, aby mohol kandidovať v prezidentských voľbách. To viedlo k tomu, že sa dištancoval od vtedajšieho prezidenta Francoisa Hollanda," opisuje Gerstlé.

Politológ označuje za Macronovu najväčšiu slabosť jeho "obraz mierne arogantného intelektuála". Prezident má totiž vzdelanie z viacerých prestížnych univerzít. "To mu dodáva imidž, ktorý sa vyznačuje nedostatkom záujmu o bežných ľudí," uzatvára expert pre TASR.

Podľa prieskumu agentúry IFOP publikovaného vo štvrtok večer má Macron aktuálne 26,5 percenta podpory. Voči jeho hlavnej protikandidátke Marine Le Penovej má tak náskok už len dva a pol percenta.

Prvé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku sa uskutoční v nedeľu 10. apríla. Prípadné druhé kolo je naplánované na 24. apríla.





(osobitná spravodajkyňa TASR Barbora Výrostková)