Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Politológ: Na rozpustenie ukrajinského parlamentu nie je právny dôvod

Na archívnej snímke novozvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský. Foto: FOTO TASR/AP

Zelenským avizovaný zámer rozpustiť parlament kritizoval na sociálnej sieti aj odborník pre oblasť práva, predseda predstavenstva ukrajinského Centra pre politické a právne reformy Ihor Koliuško.

Kyjev 20. mája (TASR) - Blok Petra Porošenka (BPP) - Solidarita, ktorý má v ukrajinskom parlamente väčšinu, v pondelok deklaroval pripravenosť na voľby do Najvyššej rady, a to tak predčasné, ako aj v riadnom termíne. Vo svojom vyhlásení však BPP upozornil, že právo hlavy štátu na rozpustenie parlamentu je možné využiť len za istých podmienok a v plnom súlade s ústavou.

BPP reagoval na inauguračný prejav nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, v ktorom avizoval rozpustenie parlamentu.

BPP vo svojom vyhlásení poukázala na to, že podstatou demokracie je rešpektovanie zvyklostí, a upozornil, že opak tejto situácie je "autoritárstvo".

Vo svojom vyhlásení sa BPP prihlásil aj k pripravenosti brániť hodnoty, ktoré bránil a presadzoval posledných päť rokov vrátane integrácie Ukrajiny do EÚ a NATO. Vyjadril súčasne ľútosť, že dosiahnutie týchto cieľov nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom inauguračnom prejave nespomenul.

Zelenským avizovaný zámer rozpustiť parlament kritizoval na sociálnej sieti Facebook aj odborník pre oblasť práva, predseda predstavenstva ukrajinského Centra pre politické a právne reformy Ihor Koliuško, ktorý sa domnieva, že neexistujú ústavné dôvody na rozpustenie ukrajinského parlamentu.

Koliuško podľa agentúry Ukrinform napísal, že "sa začínajú plniť najhoršie predpovede". Zelenskyj sa podľa neho rozhodol "začať svoje pôsobenie v prezidentskom úrade protiústavným krokom", pretože pre tento krok - rozpustenie parlamentu - neexistuje žiadny ústavný dôvod.

Upozornil tiež, že "antiparlamentarizmus a výzva na priamu demokraciu", čoho "bol Zelenského program plný, sú dva hlavné nástroje alebo príznaky snahy o uzurpáciu moci."

Koliuško dodal, že takto postupovala "väčšina diktátorov: povedali, že realizujú vôľu ľudu, zatiaľ čo pomlčali o zvrchovanosti práva, ústave či o zákonoch".

Ukrajinský politológ na záver svojho príspevku na Facebooku vyjadril nádej, že "v Najvyššej rade sa nájde 45 poslancov, ktorí sa nebudú báť podpísať návrh na obhajobu ústavy adresovaný ústavnému súdu."

Zelenskyj vo svojom inauguračnom prejave vyzval poslancov, aby dva mesiace do predčasných volieb využili na schválenie zákona, ktorý by im odňal imunitu pred trestným stíhaním. Žiadal od nich aj prijatie zákona proti nelegálnemu obohacovaniu sa a podporu pre jeho návrh na odvolanie ministra obrany, šéfa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a generálneho prokurátora. Títo všetci sú spojencami bývalého prezidenta Petra Porošenka.

V inauguračnej reči tiež uviedol, že jeho prvou úlohou bude ukončenie konfliktu s Moskvou podporovanými separatistami na východe krajiny.