Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Polovica Kyjevskej oblasti bude niekoľko dní bez elektriny

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rusko spustilo v pondelok novú vlnu raketových útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Kyjev 6. decembra (TASR) - Približne polovica ukrajinskej Kyjevskej oblasti zostane počas nasledujúcich dní bez elektriny. Oznámil to tamojší gubernátor Olexij Kuleba po pondelkových ruských raketových útokoch na energetické zariadenia Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"V nadchádzajúcich dňoch bude polovica regiónu bez elektriny," napísal gubernátor Kyjevskej oblasti v pondelok večer na sociálnej sieti Telegram.

Reuters uvádza, že samotné hlavné mesto Ukrajiny Kyjev podľa všetkého uniklo počas najnovších masívnych útokov vážnym škodám. Avšak značne postihnutá je okolitá Kyjevská oblasť, kde pred vojnou žilo zhruba 1,8 milióna ľudí.

Najväčšia súkromná ukrajinská energetická firma DTEK musela pre škody spôsobené útokmi odpojiť od rozvodnej siete jedno zo svojich zariadení, ktoré sa za posledné dva mesiace stalo terčom ruského ostreľovania už 17-krát.

Šéf ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj uviedol, že Rusko spustilo najnovšie útoky úmyselne v čase, keď teplota v mnohých oblastiach Ukrajiny klesla pod nulu. "Na obnovenie bežnej úrovne generovania elektriny v systéme budú potrebné jeden až dva dni," povedal pre ukrajinskú televíziu.

Rusko spustilo v pondelok novú vlnu raketových útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Škody boli hlásené okrem Kyjevskej oblasti aj na juhu a juhovýchode krajiny.

Prúd vypadol vo všetkých vodných čerpacích staniciach a záložných vedeniach v Odeskej oblasti, pričom boli prerušené aj dodávky vody, oznámila vodárenská spoločnosť na Telegrame. V meste Kramatorsk v Doneckej oblasti, ktoré je pod kontrolou Ukrajiny, zostalo bez tepla pre výpadky elektriny 370 bytových domov, uviedol tamojší primátor.