Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Polovica územia Francúzska zápasí so snežením a chladom

Ilustračná snímka Foto: TASR Branislav Račko

Zimné počasie spôsobuje od utorňajšieho rána problémy v cestnej aj železničnej doprave: na cestách sa tvoria kolóny a vlaky majú meškanie.

Paríž 6. februára (TASR) - V súvislosti s vlnou mrazivého počasia platí od utorka do stredajšieho rána v 35 departementoch Francúzska varovanie pred snežením a mrazmi. Očakáva sa, že na severe Francúzska napadne v utorok do 20 centimetrov snehu, informoval portál Le Parisien.

Zimné počasie spôsobuje od utorňajšieho rána problémy v cestnej aj železničnej doprave: na cestách sa tvoria kolóny a vlaky majú meškanie. V šiestich departementoch kvôli zlým podmienkam na cestách v utorok zrušili prepravu školskými autobusmi.

Sneženie a mrazy do mínus desať stupňov Celzia sa očakávajú aj v stredu prakticky na celom území Francúzska s výnimkou stredomorského regiónu.

V súvislosti s vývojom počasia v 22 departementoch - vrátane ôsmich v oblasti Ile-de-France - boli aktivované mimoriadne opatrenia na pomoc ľuďom bez domova, čo znamená vytvorenie ďalších 1000 lôžok k už 13.000 existujúcim. Parížska prefektúra okrem toho zriadila krízové centrum, ktoré bude riešiť naliehavé situácie.

Radnica v Calais dala migrantom, ktorí sa v meste a jeho okolí sústreďujú v snahe dostať sa do Británie, k dispozícii na prenocovanie či zohriatie aj niekoľko obytných kontajnerov a dva hangáre.

Pokiaľ ide o povodňovú situáciu, v Paríži bol zrušený oranžový stupeň pohotovosti pred záplavami, keďže intenzita snehových zrážok by nemala spôsobiť nárast hladiny rieky Seina vo francúzskej metropole a okolí. Hladiny riek Seina a Marne v oblastiach severne od Paríža sú však stále vysoké a na niektorých úsekoch sa rieky vybrežili. Varovanie pred záplavami stále platí v ôsmich departementoch v povodí týchto riek.

Kvôli vysokej hladine Seiny sú v Paríži naďalej - najmenej do piatku - uzavreté niektoré úseky linky C prímestských rýchlovlakov RER, a to v úseku Javel-Paris Austerlitz a Avenue Henri Martin-Paris Austerlitz.