Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Poľská ministerka vnútra sa stretla s evakuovanými krajanmi z Ukrajiny

Utečenci, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Poľská ministerka vnútra Teresa Piotrowská navštívila dnes utečencov poľského pôvodu z východnej Ukrajiny, ktorých viacero lietadiel prepravilo v utorok z bojmi sužovanej oblasti do Poľska.

Rybaki 14. januára (TASR) - Poľská ministerka vnútra Teresa Piotrowská navštívila dnes utečencov poľského pôvodu z východnej Ukrajiny, ktorých viacero lietadiel prepravilo v utorok z bojmi sužovanej oblasti do Poľska, konkrétne do dvoch zariadení v Rybakach a Lansku vo Varmsko-mazurskom vojvodstve na severovýchode krajiny.

Šéfka varšavského rezortu vnútra prisľúbila utečencom všestrannú nebyrokratickú pomoc a individuálnu starostlivosť, vrátane poskytnutia jazykových kurzov, uznania ukončených štúdií, či umožnenia pokračovať vo vzdelávaní, vyplýva z informácií na webovej stránke poľského ministerstva vnútra.

Prišli z osobitne tragického miesta. Už na letisku zdôrazňovali, že potrebujú pocit bezpečia, pokoja a ticha, konštatovala ministerka a dodala, že práve to im poľská strana musí zabezpečiť.

Väčšina poľskej komunity na Ukrajine žije na západe republiky a nie je tak priamo ohrozená súčasnou krízou. Varšava však ľuďom s poľskými koreňmi z Donecka a ďalších východoukrajinských lokalít ponúkla prijatie, čo využilo hlavne viacero rodín s deťmi, celkove 178 osôb.