Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Tokarczuková zakladá nadáciu

SY 32 Düsseldorf - Nositeľka Nobelovej ceny za literatúru 2018, poľská spisovateľka Olga Tokarczuková, počas tlačovej konferencie v nemeckom Düsseldorfe 11. októbra 2019. FOTO TASR/APPolish writer and Nobel Prize winner Olga Tokarczuk talks to the media during a press conference in Duesseldorf, Germany, Friday, Oct. 11, 2019. Olga Tokarczuk was named yesterday as winner of the Nobel Prize in Literature for 2018. (AP Photo/Martin Meissner) Foto:

Založenie Nadácie Olgy Tokarczukovej podporí samotná autorka sumou 350.000 zlotých (81.000 eur).

Varšava 2. decembra (TASR) - Laureátka Nobelovej ceny za literatúru za rok 2018, poľská spisovateľka Olga Tokarczuková, v pondelok oznámila, že zakladá nadáciu na podporu literatúry, ľudských práv a zväčšovania povedomia o ochrane životného prostredia. Informovala o tom agentúra AP.

Tokarczuková (57) je tiež politickou aktivistkou kritizujúcou poľskú vládu konzervatívnej pravicovej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Vládna garnitúra podľa spisovateľkiných slov podporuje najmä tých umelcov a historikov, ktorí súhlasia s jej politikou a zdôrazňujú tzv. národné hodnoty.

Založenie Nadácie Olgy Tokarczukovej podporí samotná autorka sumou 350.000 zlotých (81.000 eur). Z nich majú byť podporení poľskí i zahraniční autori. Nadácia sa takisto zameria na presadzovanie práv žien a menšín.

Za jednu z členiek správnej rady nadácie si autorka vybrala režisérku Agnieszku Hollandovú, ktorá sfilmovala jeden z jej románov.

Nobelovu cenu za literatúru si Tokarczuková, ktorá je považovaná za najtalentovanejšiu poľskú autorku románov svojej generácie a jej knihy boli preložené do 25 jazykov, prevezme na slávnostnej ceremónii 10. decembra v Štokholme.