Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Poľská opozičná strana nevidí dôvod na podporu výnimočného stavu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sikorski poukázal na to, že vláda sa ešte neobrátila o pomoc ani na pohraničnú agentúru Európskej únie Frontex, ktorá má sídlo vo Varšave.

Varšava 3. septembra (TASR) - Traja politici z poľskej hlavnej opozičnej strany Občianska platforma (PO) v piatok vyhlásili, že nevidia dôvod na podporenie zavedenia výnimočného stavu v pohraničných oblastiach s Bieloruskom. Informovala o tom tlačová agentúra PAP.

Dolná komora parlamentu Sejm má v pondelok popoludní v pláne debatu o rozhodnutí prezidenta Andrzeja Dudu vyhlásiť výnimočný stav.

Na základe výnimočného stavu sa môžu zaviesť obmedzenia v prístupe verejnosti k informáciám a zaznamenávania situácie technickými prostriedkami na určitých miestach.

Poslanci Tomasz Siemoniak a Bartlomiej Sienkiewicz z Občianskej platformy, najväčšej opozičnej frakcie v parlamente, a poslanec Európskeho parlamentu Radoslaw Sikorski (zároveň bývalí ministri obrany, vnútra a zahraničných vecí) zorganizovali v piatok tlačové konferenciu o kríze na východnej hranici Poľska a o výnimočnom stave.

Podľa Sikorského "novinári informujú o udalostiach dokonca aj počas vojen".

"V 80. rokoch minulého storočia sa k nám informácie o tom, čo sa deje v Afganistane, dostávali preto, že tam novinári boli. Novinári by mali prinášať správy, čo sa deje na poľskej hranici, a o to viac v časoch mieru," dodal.

Sikorski poukázal na to, že vláda sa ešte neobrátila o pomoc ani na pohraničnú agentúru Európskej únie Frontex, ktorá má sídlo vo Varšave.

Povedal, že Frontex je agentúra, ktorá poskytuje pomoc Litve a ďalším krajinám a má technické prostriedky na zisťovanie toho, čo sa deje na hranici.

"Môj úrad sa s touto agentúrou včera skontaktoval a do dnešného dňa nedostala žiadosť o pomoc," doplnil Sikorski.

Prezident Duda vyhlásil vo štvrtok výnimočný stav v regiónoch, ktoré sa nachádzajú na hraniciach s Bieloruskom, pre situáciu spojenú s prílevom nelegálnych migrantov.

Výnimočný stav bude trvať 30 dní a týkať sa bude Lubelského a Podleského vojvodstva. Prezidentovo rozhodnutie však ešte musí potvrdiť parlament.

Bezprostredným dôvodom na vyhlásenie núdzového stavu je kríza spôsobená ťažkou situáciou 30 blízkovýchodných migrantov, ktorí uviazli na poľsko-bieloruských hraniciach, pretože ich Poľsko odmietlo prijať. Migranti sú tam uviaznutí už tri týždne.

Poľsko, rovnako ako Litva, čelí v ostatných týždňoch náporu migrantov prichádzajúcich z Bieloruska. Viacerí predstavitelia týchto krajín obviňujú z organizovania nelegálnej migrácie režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý sa tak podľa nich snaží vyvolať v EÚ nestabilitu.