Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Poľská polícia pátra po mužovi, ktorý hodil kameň do gdanskej synagógy

Rozbité sklo na okne synagógy v poľskom meste Gdansk 19. septembra 2018. Polícia pátra po neznámom mužovi, ktorý hodil kameň do synagógy, v ktorej sa modlili členovia židovskej komunity. Incident sa stal počas sviatku Jom kipur - Dňa zmierenia. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia vypočuli svedkov a zisťujú, či bol čin bežným výtržníctvom alebo bol motivovaný náboženskou nenávisťou.

Varšava 20. septembra (TASR) - Poľská polícia pátra po mužovi, ktorý v stredu hodil kameň do synagógy v prístavnom meste Gdansk na pobreží Baltského mora, keď sa príslušníci židovskej obce modlili na záver svojho dôležitého sviatku Jom kipur (Deň zmierenia). Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Polícia zverejnila vo štvrtok záznam z bezpečnostných kamier, zachytávajúci incident. Na videu vidieť muža v tmavom tričku, ako kráča k Novej synagóge v Gdansku a potom hádže kameň do okna. Polícia v oznámení o stredajšom incidente napísala, že sa stal o 18.00 h, a vyzvala každého, kto muža spozná, aby sa prihlásil.

Vyšetrovatelia vypočuli svedkov a zisťujú, či bol čin bežným "výtržníctvom" alebo bol motivovaný náboženskou nenávisťou. Starosta Gdanska Pawel Adamowicz uviedol, že je obzvlášť "zdesený", lebo čin sa stal počas modlitieb na záver Jom kipuru, Dňa zmierenia.

"Také niečo by sa nemalo stávať v meste slobody a solidarity," vyhlásil Adamowicz. Poukazoval tým na dejiny Gdanska ako kolísky hnutia Solidarita, ktoré pomohlo zvrhnúť totalitný komunistický režim. Vyzval obyvateľov, aby sa vo štvrtok večer zišli pred synagógou a vyjadrili tak protest.

Svetový židovský kongres uviedol, že je "šokovaný a zdesený". Podľa jeho vyjadrenia hodenie kameňa, ktorý dopadol v synagóge do galérie pre ženy, pripomenulo "strašné tragédie, ktoré sa stali v Poľsku okupovanom Nemeckom počas rokov holokaustu".

"V posledných rokoch sa židia v Poľsku mohli modliť s pocitom bezpečia a dúfame, že tento útok nepredznamenáva negatívnu zmenu v tomto pozitívnom prostredí," uviedol prezident kongresu Ronald Lauder, americký podnikateľ a filantrop.