Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Poľská vláda schválila návrh zákona na pomoc utečencom z Ukrajiny

Utečenci utekajúci pred vojenským konfliktom na Ukrajine po vystúpení z vlaku z Ľvova na vlakovej stanici v poľskom meste Przemyšl 7. marca 2022. Foto: TASR/AP

Podľa premiéra Mateusza Morawieckého má byť tento balík opatrení "aspoň čiastočnou náhradou za normálny život" pre Ukrajincov utekajúcich pred ozbrojeným konfliktom vo svojej vlasti.

Varšava 7. marca (TASR) - Poľská vláda v pondelok schválila návrh zákona na legalizáciu a zjednodušenie pobytu ukrajinských utečencov. Ako pripomína TASR, Poľsko už prijalo viac ako milión ľudí utekajúcich pred ruskou inváziou. Mnohí z nich chcú zostať v Poľsku, ktoré je členskou krajinou EÚ.

Spravodajský web Wiadomości píše, že občania Ukrajiny získajú podľa zákona automaticky právo na legálny pobyt v trvaní 18 mesiacov s možnosťou jeho predĺženia o ďalších 18 mesiacov. Budú mať aj prístup na trh práce, k zdravotníckym službám a do vzdelávacích inštitúcií. Vláda tiež schválila vyčlenenie finančnej pomoci pre utečencov, ako aj hostiteľské rodiny a miestne orgány zapojené do pomoci Ukrajincom.

Podľa agentúry DPA štát prispeje sumou 250 eur mesačne pre každého chráneného utečenca. Finančná pomoc má trvať najmenej dva mesiace. Návrh zákona musí ešte posúdiť a schváliť parlament.

Podľa premiéra Mateusza Morawieckého má byť tento balík opatrení "aspoň čiastočnou náhradou za normálny život" pre Ukrajincov utekajúcich pred ozbrojeným konfliktom vo svojej vlasti.

Utečenci utekajúci pred vojenským konfliktom na Ukrajine po vystúpení z vlaku z Ľvova na vlakovej stanici v poľskom meste Przemyšl 7. marca 2022.
Foto: TASR/AP


V reakcii na masívny prílev utečencov z Ukrajiny, najmä žien a detí, sa v Poľsku aktivizovali dobrovoľníci, úrady a humanitárne či profesijné organizácie, ktoré ponúkajú utečencom to najnutnejšie: stravu, dopravu a miesto na odpočinok a spánok, a to aj vo svojich domovoch. Utečencom výdatne pomáha aj početná ukrajinská komunita žijúca v Poľsku.

Premiér Morawiecki vyhlásil, že "Poliaci dnes prechádzajú skúškou solidarity", keď "tisíce poľských rodín poskytli prístrešie našim susedom spoza východnej hranice". Dodal, že vďaka tomu nebolo nateraz potrebné vytvárať v Poľsku veľké utečenecké tábory.