Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Poľská vláda varuje pred falošnými predvolebnými správami

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

PiS poprela, že by v rámci predvolebnej kampane niečo také sľúbovala a Poliakov vyzvala, aby tieto sms správy ignorovali.

Varšava 12. októbra (TASR) - Poľská vláda varovala vo štvrtok Poliakov, aby si dávali pred parlamentnými voľbami pozor na dezinformačnú kampaň. Niektorí poľskí občania totiž dostali falošné sms správy, podľa ktorých vládnuca strana ponúka dôchodcom pohreby zadarmo. TASR informuje podľa správy agentúry AP.

Poľsko čakajú túto nedeľu parlamentné voľby. Text falošných správ vyzýval Poliakov, aby volili vládnucu stranu Právo a spravodlivosť (PiS). "Dôchodcom poskytneme pohreby zadarmo," stálo v správach.

PiS poprela, že by v rámci predvolebnej kampane niečo také sľúbovala a Poliakov vyzvala, aby tieto sms správy ignorovali.

Zámer takýchto správ nie je jasný, píše AP. Poľská vláda už ponúka čiastočnú kompenzáciu nákladov na pohreby, no zaplatenie celej sumy nikdy nebolo predmetom predvolebnej kampane.

Podľa odborníka na kyberbezpečnosť Lukasza Olejnika možno išlo o zlý vtip alebo trolling. "Žiadna normálna strana by svojim voličom také správy neposielala," povedal. Takéto správy by mohli PiS skôr poškodiť, pretože sa dajú chápať aj ako výzva na skoré úmrtie niektorých občanov, domnieva sa Olejnik.

V každom prípade by však takéto správy mohli potencionálne ovplyvniť voľby, upozorňuje AP.

Vysokopostavený bezpečnostný predstaviteľ poľskej vlády Stanislaw Žaryn falošné správy označil za "súčasť ruskej operácie zameranej proti poľským voľbám".