Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poľsko vyjadrilo Maďarsku solidaritu po schválení kritickej správy

Maďarský premiér Viktor Orbán počas prejavu na zasadnutí Európskeho parlamentu (EP) vo francúzskom Štrasburgu 11. septembra 2018. Maďarský premiér okrem iného v prejave uviedol, že Správa o stave demokracie v Maďarsku na zasadnutí EP je urážkou Maďarska. Foto: TASR/AP

EP po prvýkrát v histórii vyzval Radu EÚ, aby s cieľom zabrániť systémovému ohrozeniu základných hodnôt Únie zakročila voči jednému z členských štátov EÚ.

Budapešť 12. septembra (TASR) - Poľská vláda prijala so znepokojením správu o začatí konania voči Maďarsku podľa článku 7 ods. 1 Zmluvy o Európskej únii a vyjadruje solidaritu s Budapešťou, uviedla v stredu pre agentúru MTI hovorkyňa Joanna Kopcínska.

V reakcii na schválenie kritickú správy o stave demokracie v Maďarsku poslancami Európskom parlamente v stredu v Štrasburgu hovorkyňa povedala, že EÚ je založená na princípe vzájomnej úcty svojských právnych, ústavnoprávnych a historických tradícií jej členských krajín, pričom tento princíp je zvlášť dôležitý v terajších časoch krízy Únie.

"Rozhodnutie EP neprispeje k posilneniu EÚ, naopak, ohrozuje jej jednotu a vytvára zbytočný rozkol. Únia je založená na dialógu, všetky sporné záležitosti treba riešiť práve dialógom a nie cestou diktátu," povedala Kopcínska.

Poľsko je podľa jej vyjadrenia solidárne s Maďarskom, ktoré nedávno v parlamentných voľbách poskytlo mimoriadne silný mandát vláde premiéra Viktora Orbána. "Práve hlas občanov by ma byť určujúci v rozhodovacom procese o budúcnosti Európy," uzavrela hovorkyňa poľskej vlády.

EP po prvýkrát v histórii vyzval Radu EÚ, aby s cieľom zabrániť systémovému ohrozeniu základných hodnôt Únie zakročila voči jednému z členských štátov EÚ.

Poslanci prostredníctvom uznesenia vyzvali členské štáty Únie, aby voči Budapešti začali postupovať podľa článku 7 ods. 1 Zmluvy o EÚ. V schválenom texte sa uvádza, že aj napriek ochote maďarských orgánov diskutovať o zákonnosti každého konkrétneho opatrenia, nedošlo zo strany Budapešti k odstráneniu všetkých nedostatkov a mnohé obavy tak naďalej pretrvávajú.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach