Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Poľská vládna koalícia má znovu v parlamente väčšinu

Centrum mesta Varšava, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Do poslaneckého klubu PiS v Sejme, dolnej komore parlamentu, sa vracia Arkadiusz Czartoryski, oznámil stranícky líder Jaroslaw Kaczynski.

Varšava 7. júla (TASR) - Poľská vládnuca koalícia si udrží parlamentnú väčšinu, pretože jeden z troch poslancov, ktorí odišli z hlavnej koaličnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), sa rozhodol vrátiť. V stredu o tom informovala poľská tlačová agentúra PAP.

Do poslaneckého klubu PiS v Sejme, dolnej komore parlamentu, sa vracia Arkadiusz Czartoryski, oznámil stranícky líder Jaroslaw Kaczynski.

"Dnes s veľkou radosťou oznamujem, že máme väčšinu v Sejme," uviedol Kaczynski.

S návratom Czartoryského vládna koalícia znovu získava v dolnej komore väčšinu 231 poslancov.

Koncom júna Zbigniew Girzyňski, Malgorzata Janowská a Arkadiusz Czartoryski oznámili, že odchádzajú z parlamentného klubu PiS a zakladajú novú parlamentnú skupinu – strane PiS tak zostalo len 229 poslancov a formálne stratila väčšinu v Sejme.

Na začiatku júla sa ešte do radov PiS vrátil ďalší poslanec, Lech Kolakowski zo strany Republikáni.

Traja júnoví odídenci opustili PiS s tým, že cítia sklamanie z novej ťažobnej a energetickej politiky strany. Takisto mali problém s poľskou Novou dohodou, čo je zásadný sociálno-ekonomický program vlády. Ide o program investícií a reforiem, ktorý má zvýšiť životnú úroveň Poliakov na európsky priemer.

Líder PiS Kaczynski sa Czartoryskému verejne ospravedlnil a povedal, že veci zašli "príliš ďaleko".