Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Poľské média nesúhlasia s vyradením médií na hraniciach s Bieloruskom

Na archívnej snímke situácia na poľsko-bieloruskej hranici. Foto: TASR/AP

Andrzej Duda vyhlásil v pohraničných lokalitách tridsaťdňový výnimočný stav. Ten zakazuje vstup osobám, ktoré nie sú obyvateľmi týchto lokalít. Toto opatrenie sa vzťahuje i na novinárov.

Varšava 14. septembra (TASR) - Desiatky poľských médií v utorok vyjadrili hnev nad zákazom spravodajsky pôsobiť v oblasti na hraniciach s Bieloruskom. Ide o súčasť opatrení, ktoré poľská vláda prijala pre situáciu spojenú s prílevom nelegálnych migrantov. Informovala o tom agentúra AFP.

Poľsko, rovnako ako ďalšie členské krajiny EÚ Litva a Lotyšsko, čelí v ostatných týždňoch náporu migrantov prichádzajúcich z Bieloruska.

Poľsko na hranice s Bieloruskom vyslalo tisíce vojakov a poľský prezident Andrzej Duda 5. septembra vyhlásil v pohraničných lokalitách tridsaťdňový výnimočný stav. Ten zakazuje vstup osobám, ktoré nie sú obyvateľmi týchto lokalít. Toto opatrenie sa vzťahuje i na novinárov.

"Kroky vlády sú v rozpore so zásadou slobody prejavu," uviedla skupina 30 médií v spoločnom vyhlásení, ktoré zverejnili na svojich webových stránkach.

Vyradenie médií je podľa nich "neprijateľné a nezlučiteľné s normami demokratickej krajiny". K vyhláseniu sa neskôr pridali aj ďalšie médiá, píše AFP.

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v pondelok v Poľsku vyhlásila "núdzový stav slobody tlače". Poľsko sa podľa RSF v rebríčku slobody tlače od roku 2015, keď sa k moci dostala vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS), prepadlo o 46 miest. V súčasnosti je na 64. mieste z celkového počtu 180 krajín.

Viaceré členské krajiny EÚ z prílivu migrantov obviňujú bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý sa tak podľa nich snaží vyvolať v EÚ nestabilitu v rámci pomsty za európske sankcie voči Minsku.