Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Poľské veľvyslanectvo v Moskve postriekali červenou farbou

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Na otázku, aké kroky plánuje poľská strana v tejto záležitosti podniknúť, Jasina odpovedal, že jeho ministerstvo bude verejnosť informovať o vývoji situácie.

Moskva 11. mája (TASR) - Predstaviteľ poľskej vlády v stredu potvrdil správy, že poľské veľvyslanectvo v Moskve postriekali páchatelia červenou farbou. Informovala o tom tlačová agentúra PAP.

Hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina uviedol, že veľvyslanec v Moskve Krzysztof Krajewski zavolal políciu a čakal na ňu na ambasáde.

Predtým v stredu bol na sociálnych sieťach zverejnený videomateriál, ktorý zachytáva neznámych ľudí, ako sprejujú červenú farbu na budovu poľského veľvyslanectva.

Na otázku, aké kroky plánuje poľská strana v tejto záležitosti podniknúť, Jasina odpovedal, že jeho ministerstvo bude verejnosť informovať o vývoji situácie.

Tento prípad nasledoval po incidente z pondelka 9. mája vo Varšave, kde na ruského veľvyslanca v Poľsku Sergeja Andrejeva vyliali proukrajinskí aktivisti červenú farbu, keď chcel položiť veniec k sovietskemu vojnovému pamätníku pri príležitosti 77. výročia víťazstva sovietskej armády nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne.

Námestník poľského ministra zahraničných vecí Marcin Przydacz povedal, že Poľsko čaká od Ruska vysvetlenie incidentu okolo veľvyslanectva v Moskve a aj to, že nájde páchateľov.

V stredu si však aj ruské ministerstvo zahraničných vecí predvolalo poľského veľvyslanca Krajewského pre "neslýchaný" pondelkový útok na Andrejeva vo Varšave a žiadalo "oficiálne ospravedlnenie" od vedenia krajiny, uviedla agentúra AFP.

Oslavy víťazstva nad nacistickým Nemeckom sa tento rok konajú na pozadí agresie Ruska na Ukrajine, ktorá trvá už tretí mesiac.