Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poľské voľby vyhral úradujúci prezident Andrzej Duda

Úradujúci poľský prezident a prezidentský kandidát Andrzej Duda sa zdraví so svojimi podporovateľmi po druhom kole prezidentských volieb v poľskom meste Pultusk v nedeľu 12. júla 2020. Foto: TASR/AP

Duda vo voľbách získal 51,21 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho súper - varšavský primátor Rafal Trzaskowski - 48,79 percenta.

Varšava 13. júna (TASR) - Poľské prezidentské voľby vyhral úradujúci prezident Andrzej Duda. Sčítaných je už viac ako 99 percent hlasov, informovala v pondelok poľská spravodajská televízia TVN24.

Duda vo voľbách získal 51,21 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho súper - varšavský primátor Rafal Trzaskowski - 48,79 percenta.

Štátna volebná komisia sčítala 99,97 percenta hlasov.

Účasť na voľbách dosiahla 68,12 percenta, uvádza agentúra DPA.

TASR prináša profil poľského prezidenta Andrzeja Dudu.


Andrzej Duda sa narodil 16. mája 1972 v Krakove v rodine informatika a profesora technických vied Jana Tadeusza Dudu a profesorky Janiny Milewskej-Dudovej.

V roku 1996 dokončil štúdium práva na Jagelovskej univerzite v rodnom meste. Na tejto najstaršej univerzite v Poľsku pôsobil následne ako pedagogicko-vedecký pracovník.

Politickú kariéru začal Andrzej Duda budovať v roku 2000, keď sa stal členom liberálnej strany Únia Slobody (Unia Wolnošci). Po parlamentných voľbách v roku 2005 nadviazal spoluprácu ako právny expert s poslaneckým klubom konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), členom ktorej sa stal v roku 2011.

V rokoch 2006-07 pôsobil na ministerstve spravodlivosti, kde mal na starosti legislatívu, medzinárodnú spoluprácu a proces informatizácie súdov. Od začiatku roku 2008 bol blízkym spolupracovníkom prezidenta Lecha Kaczyňského, ktorý zahynul pri leteckom nešťastí pri ruskom Smolensku 10. apríla 2010.

Po tejto tragédii a odchode z funkcie poradcu prezidenta kandidoval Andrzej Duda v tom istom roku neúspešne na post primátora Krakova, miesto získal len v mestskom zastupiteľstve.

V roku 2011 bol zvolený za poslanca Sejmu (dolnej komory poľského parlamentu) a v roku 2014 sa stal poslancom Európskeho parlamentu.

V decembri 2014 ho strana Právo a spravodlivosť navrhla ako pomerne neznámeho opozičného politika za svojho kandidáta v prezidentských voľbách. V druhom kole, ktoré sa konalo 24. mája 2015, porazil Andrzej Duda so ziskom 51,55 percenta hlasov úradujúcu hlavu štátu Bronislawa Komorowského. Ten získal 48,45 percenta hlasov voličov.

Po zložení prezidentského sľubu sa ujal funkcie 6. augusta 2015 - vo veku 43 rokov sa stal najmladšou hlavou štátu v Európe. Duda, ktorý sa po svojom zvolení vzdal členstva v strane Právo a spravodlivosť, označil za svoju prioritu dosiahnutie trvalej prítomnosti síl NATO v Poľsku ako bezpečnostnej záruky.

V tohtoročných prezidentských voľbách podporovala Dudu vládna strana Právo a spravodlivosť, ktorá si víťazstvom úradujúceho prezidenta upevnila pozície najmenej do roku 2023, keď budú najbližšie parlamentné voľby.

Tesne pred konaním prvého kola prezidentských volieb prijal Dudu 24. júna 2020 v Bielom dome americký prezident Donald Trump. Kritici obvinili Dudu a Trumpa z toho, že termín stretnutia stanovili krátko pred poľskými voľbami s cieľom zvýšiť šance poľského prezidenta na víťazstvo.

Andrzej Duda, ktorý sa v mladosti venoval skautingu, sa v roku 1994 oženil s Agatou Kornhauserovou, neskoršou stredoškolskou profesorkou nemčiny. Spolu majú dcéru Kingu.