Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Poľského vojaka, ktorý ušiel do Bieloruska, budú súdiť za dezerciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bieloruská pohraničná služba predtým uviedla, že poľský vojak Emil Czeczko požiadal v Bielorusku o politický azyl.

Varšava 18. decembra (TASR) - Poľská vojenská polícia v piatok oznámila, že voči poľskému vojakovi, ktorý počas hliadkovania na hranici EÚ utiekol do Bieloruska, sa začne trestné stíhanie pre dezerciu. Poľské ministerstvo obrany informovalo, že traja nadriadení tohto vojaka boli prepustení zo služby.

Bieloruská pohraničná služba predtým uviedla, že poľský vojak Emil Czeczko požiadal v Bielorusku o politický azyl. Urobil tak údajne pre "nesúhlas s politikou Poľska v súvislosti s migračnou krízou a neľudským zaobchádzaním s utečencami".

Zdroj z poľských bezpečnostných síl pre ruskú agentúru RIA Novosti uviedol, že poľský vojak, ktorý utiekol do Bieloruska, odišiel z postu bez svojej zbrane.

Bieloruské médiá kontrolované tamojším režimom medzičasom odvysielali výňatok z rozhovoru s vojakom, v ktorom popísal, ako "dezertoval z armády cez ostnatý drôt". "Vyzliekol som si uniformu a bez oblečenia, nahý, som utekal smerom k Bielorusku," povedal podľa ruského prekladu v rozhovore.

Vyhlásil tiež, že je "nemožné mlčať o tom, čo sa deje na poľskom území".

V rozhovore pre televíznu stanicu Belerus 1 vojak povedal, že poľské bezpečnostné sily údajne zabili dobrovoľníkov, ktorí pomáhali migrantom. "Videl som najmenej dve takéto situácie," povedal. Podľa agentúry RIA Novosti vojak v rozhovore tvrdí, že všetci boli Poliaci a pohraničníci "strelili dobrovoľníkovi do čela".

Spravodajský web TVN24.pl informoval, že vojak, ktorý dobrovoľne odišiel z miesta výkonu služby, bude vyšetrovaný pre podozrenie z dezercie. Zo zákona vyplýva, že vojak, ktorý pri dezercii utečie do cudziny alebo sa z cudziny odmietne vrátiť, môže byť potrestaný odňatím slobody na jeden až desať rokov.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Príslušné operačné velenie vo svojom tvíte ubezpečilo, že bude pokračovať v úsilí postaviť dezertéra pred súd.

Poľská armáda vydala ku kauze vyhlásenie, v ktorom potvrdila, že došlo k "hanebnému, jednorazovému prípadu dezercie". "Prekročil hranicu Bieloruska a urazil poľskú armádu," uvádza sa vo vyhlásení.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak uviedol, že vojak "mal vážne problémy so zákonom a požiadal o uvoľnenie z armády". "Nikdy nemal byť pridelený k pohraničnej službe. Požiadal som o vysvetlenie, kto je za to zodpovedný," napísal na sociálnej sieti Twitter.

Armáda neskôr uviedla, že troch nadriadených dezertéra prepustili zo služby.

Emil Czeczko bol do svojej dezercie príslušníkom 11. delostreleckého pluku 16. pomorskej mechanizovanej divízie, ktorá bola nasadená ako posila pohraničnej stráže v čase migračnej krízy na poľsko-bieloruských hraniciach.

Poľsko, pobaltské štáty a ďalšie krajiny Európskej únie obviňujú režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že láka migrantov z krízových oblastí sveta do svojej krajiny a potom ich posiela k hraniciam eurobloku. Minsk sa podľa nich takto mstí za sankcie, ktoré EÚ uvalila na Lukašenkov režim za porušovanie ľudských práv, čo však Bielorusko popiera.