Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Poľskí poľnohospodári zastavili blokádu hlavného priechodu na Ukrajinu

Na archívnej snímke pracovník s pšenicou. Foto: TASR/AP

Dohoda podpísaná s ministerstvom poľnohospodárstva poskytuje niektoré dotácie, ako aj výhodné úvery, ktoré poľnohospodári požadovali.

Varšava 6. januára (TASR) - Poľskí poľnohospodári v sobotu po podpísaní dohody s poľskou vládou pozastavili blokádu hlavného hraničného priechodu na susednú Ukrajinu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Poľskí kamionisti od novembra pokračujú v blokáde troch ďalších hraničných priechodov na Ukrajinu na protest proti "nekalej konkurencii" zo strany ukrajinských kolegov a proti uvoľneniu pravidiel prístupu ukrajinských firiem do EÚ. K protestom sa pridali aj poľskí poľnohospodári.

"Podpísali sme dohodu s vládou a čakáme na jej realizáciu. Blokáda bola pozastavená, kým nebudú splnené naše požiadavky," povedal organizátor protestov Roman Kondrow.

Poľnohospodári po prázdninovej prestávke vo štvrtok obnovili blokádu hraničného priechodu Medyka v južnom Poľsku, čím narušili nákladnú dopravu medzi oboma krajinami a sťažovali sa, že trpia poklesom cien - ktorý sa datuje od začiatku minulého roka -, v dôsledku dovozu obilia z Ukrajiny.

Dohoda podpísaná s ministerstvom poľnohospodárstva poskytuje niektoré dotácie, ako aj výhodné úvery, ktoré poľnohospodári požadovali.

Nový poľský premiér Donald Tusk v stredu vyhlásil, že sa pokúsi presvedčiť dopravcov, aby "nevyužívali blokádu ako metódu na obranu svojich záujmov". Zdôraznil, že jeho vláda "urobí všetko" pre to, aby ochránila ich záujmy, keďže čelia tomu, čo označil za "nerovnú konkurenciu".