Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Poľsko a Dánsko chcú mobilizovať krajiny EÚ za účelom pomoci Ukrajine

Ukrajinský vojak fajčí sediac na lavičke, zatiaľ čo miestny obyvateľ odstraňuje trosky v blízkosti budovy poškodenej pri ruskom nálete v meste Orikhiv v Záporožskej oblasti na Ukrajine v piatok 5. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Poľský premiér na spoločnej tlačovej konferencii uviedol, že Varšava a Kodaň majú veľmi podobné názory na bezpečnosť Európy.

Varšava 15. apríla (TASR) - Poľsko a Dánsko sa budú ďalej snažiť mobilizovať krajiny EÚ za účelom získania pomoci pre Ukrajinu. Zhodli sa na tom v pondelok vo Varšave premiéri týchto krajín Donald Tusk a Mette Frederiksenová, uvádza agentúra PAP.

Poľský premiér na spoločnej tlačovej konferencii uviedol, že Varšava a Kodaň majú "veľmi podobné názory" na bezpečnosť Európy. Frederiksenová zase povedala, že "EÚ by mala urobiť viac v oblasti bezpečnosti a na posilnenie NATO, aby (ruský prezident) Putin nemohol použitím sily zmeniť hranice Európy".

Tusk označil za aktuálne najnaliehavejšiu otázku "potrebu rýchlej a účinnej pomoci Ukrajine, a to nie v najbližších rokoch, ale dňoch a týždňoch". Zároveň prisľúbil, že Poľsko a Dánsko budú spolupracovať na jednotnom stanovisku EÚ a budú pomáhať a mobilizovať ostatných, aby pomáhali Ukrajine.

Dodal, že "Dánsko a Poľsko vylučujú akýkoľvek iný scenár ako ten, podľa ktorého si Ukrajina zachová svoju celistvosť a nezávislosť."