Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Poľsko a Dánsko oslavujú 100. výročie diplomatických vzťahov

Poľský prezident Andrzej Duda. Foto z archívu. Foto: TASR/AP

Dánsky pár privítal s vojenskými poctami vo svojom sídle vo Varšave poľský prezident s prvou dámou.

Varšava 25. novembra (TASR) - Dánsky korunný princ Frederik a jeho manželka, korunná princezná Mary, navštívili v pondelok Poľsko pri príležitosti osláv 100. výročia diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami. Informovala o tom agentúra DPA.

Dánsky pár privítal s vojenskými poctami vo svojom sídle vo Varšave poľský prezident Andrzej Duda s prvou dámou Agatou Kornhauserovou-Dudovou. Neskôr sa Duda a Frederik zúčastnili na ministerských rozhovoroch s energetike.

Duda zdôraznil posilňujúcu sa spoluprácu s Dánskom v tejto oblasti, ktorá zahŕňa plánovaný plynovod Baltic Pipe spájajúci obe krajiny, ako aj zdroje obnoviteľnej energie, uviedla tlačová agentúra PAP.

Poľsko podľa svojho prezidenta dúfa v spoluprácu s Dánskom pri výstavbe veterných fariem v Baltskom mori. Korunný princ Frederik v súvislosti s touto témou vyjadril podporu snahám Poľska o obmedzenie využívania fosílnych palív v jeho ekonomike.

Frederik a Duda s manželkami tiež navštívili miestne centrum pre veteránov, kde poďakovali poľským a dánskym vojakom, ktorí spolu slúžili v Kosove, Iraku a Afganistane.