Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Poľsko a EK robia iniciatívu na vypátranie unesených ukrajinských detí

Poľský premiér Mateusz Morawiecki 23. februára 2023. Foto: TASR/AP

Iniciatíva má zahŕňať vyšetrovanie zamerané na zhromažďovanie konkrétnych dôkazov a tiež vytvorenie mechanizmu, ktorý bude umožňovať riešenie tohto problému.

Varšava/Brusel 27. februára (TASR) - Poľsko v pondelok oznámilo, že spoločne s Európskou komisiou (EK) vyvíja iniciatívu zameranú na vypátranie ukrajinských detí, ktoré počas prebiehajúcej ruskej invázie na Ukrajinu uniesli na územie Ruska. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

Poľský minister pre európske záležitosti Szymon Szynkowski vel Sęk uviedol, že cieľom iniciatívy je vypátrať nezvestné deti a zaistiť, aby bola voči osobám zodpovedným za ich únosy vyvodená zodpovednosť. "Miesto pobytu týchto detí nie je známe. Odhady sa líšia, avšak aj tie najzdržanlivejšie hovoria o prinajmenšom šiestich tisícoch zdokumentovaných prípadoch únosu detí," povedal.

Iniciatíva má podľa jeho slov zahŕňať vyšetrovanie zamerané na zhromažďovanie konkrétnych dôkazov a tiež vytvorenie mechanizmu, ktorý bude umožňovať riešenie tohto problému.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ sa za túto inciatívu v mene Kyjeva poďakoval predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej aj poľskému premiérovi Mateuszovi Morawieckemu. "Musíme vrátiť unesené deti na Ukrajinu a potrestať Rusko za jeho zločiny," napísal na Twitteri.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok Rusko v súvislosti s únosmi detí obvinil z páchania genocídy. Na podujatí popri zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva označil tieto únosy za "pravdepodobne najrozsiahlejšiu nútenú deportáciu v moderných dejinách".