Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Poľsko a Nemecko koncom marca aktivujú tzv. tankovú koalíciu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny.

Varšava 18. marca (TASR) - Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky.

Podľa agentúry PAP o tom informoval poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, ktorý sa v pondelok pri Varšave stretol so svojím nemeckým rezortným kolegom Borisom Pistoriusom.

Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Kosiniak-Kamysz sa nemeckému ministrovi obrany poďakoval za jeho osobnú angažovanosť na spolupráci s Poľskom i pri úvahách o možnostiach pomoci Ukrajine.

Spoluprácu v rámci NATO a EÚ označil poľský minister za základ pre európsku bezpečnosť a uviedol, že sa bude posilňovať a rozvíjať.

Ako príklad posilnenia bezpečnosti východného krídla NATO - ako aj Poľska - poľský minister pripomenul 5000 príslušníkov nemeckej armády, ktorí sú v súčasnosti rozmiestnení v Litve.

Avizoval, že Poľsko a Nemecko preberajú zodpovednosť za sily rýchlej reakcie v Európe. Doplnil, že "do júla bude naša bojová skupina - 2500 poľských vojakov a 2500 nemeckých vojakov - pripravená na rýchlu reakciu".