Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Poľsko by mohlo dodať Ukrajine stíhačky do štyroch až šiestich týždňov

Ľudia sledujú mesto v centre Kyjeva na Ukrajine v nedeľu 12. marca 2023. Foto: TASR/AP

Ukrajina žiada už celé mesiace Západ o stíhačky, a to najmä typu F-16. Tvrdí pritom, že práve ony by jej mohli výrazne pomôcť v boji proti Rusku.

Varšava 14. marca (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok povedal, že Varšava by mohla dodať Ukrajine stíhačky MiG v priebehu nasledujúcich štyroch až šiestich týždňov. TASR o tom informuje na základe správ denníka The Guardian a stanice Sky News.

Ukrajina žiada už celé mesiace Západ o stíhačky, a to najmä typu F-16. Tvrdí pritom, že práve ony by jej mohli výrazne pomôcť v boji proti Rusku. Západ jej ich však zatiaľ odmieta poslať, pričom Spojené štáty a Británia už dokonca naznačili, že táto možnosť je momentálne vylúčená, pripomína Sky News.

Poľsko však už pred časom uviedlo, že by bolo ochotné bojové lietadlá Kyjevu poslať, ak by sa v tomto smere skoordinovalo s ďalšími krajinami. Odhodlanie a pomoc, s akými Poľsko pristupuje ku Kyjevu, sú podľa Sky News dôležitými pri presviedčaní iných európskych spojencov o zásielkach ťažkých zbraní, vrátane tankov, na Ukrajinu.