Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Poľsko by ruských disidentov na olympiáde zaradilo do tímu utečencov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v januári uviedol, že skúma spôsob, akým by ruským a bieloruským športovcom umožnil účasť na olympiáde pod neutrálnou vlajkou

Varšava 10. februára (TASR) - Poľsko v piatok navrhlo, aby ruskí a bieloruskí športovci, ktorí odmietajú inváziu Moskvy na Ukrajinu, boli na olympijských hrách v Paríži 2024 zahrnutí do utečeneckého tímu. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v januári uviedol, že skúma spôsob, akým by ruským a bieloruským športovcom umožnil účasť na olympiáde pod neutrálnou vlajkou. Ukrajina to rozhodne odmietla a pohrozila bojkotom hier.

Podľa poľského ministra športu Kamila Bortniczuka by sa uvedeným "kompromisným riešením" zamedzilo situácii, keď by niektoré krajiny - v dôsledku potenciálneho zahrnutia ruských a bieloruských súťažiacich pod neutrálnou vlajkou - olympiádu bojkotovali.

Bortniczuk po virtuálnom summite ministrov športu, ktorého hostiteľom bol Londýn, uviedol, že jeho návrh vytvorenia utečeneckého tímu by bol "jedinou možnosťou" pre Rusov a Bielorusov súťažiť v Paríži.

Táto skupina by nebola "neutrálnym tímom", ale zostavou zloženou z disidentov, ktorí nesúhlasia s režimami ruského prezidenta Vladimira Putina a bieloruského lídra Alexandra Lukašenka, spresnil Bortniczuk.

Ako dodal, táto myšlienka by umožnila MOV "zachovať si tvár" a odvrátiť kritiku, podľa ktorej by bol zákaz ruských a bieloruských športovcov považovaný za diskrimináciu založenú na národnosti alebo krajine pôvodu. Bojkot hier v Paríži by podľa Bortniczuka bol tým posledným riešením.

Prezident MOV Thomas Bach vo štvrtok opätovne vyzval Ukrajinu, aby prestala hroziť bojkotom OH 2024 v Paríži v prípade, že na podujatí budú štartovať Rusi a Bielorusi.

Rusko a jeho spojenec Bielorusko, ktoré umožnilo, aby Moskva využila jeho územie na útok na susednú Ukrajinu, sú od začiatku vojny vylúčené z medzinárodných športových súťaží, pripomína AFP.