Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Poľsko chce byť v kauze zmluvy s Iránom mediátorom medzi EÚ a USA

Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump pred dvoma týždňami oznámil, že USA odstupujú od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom, pretože je v podstate neúspešná.

Varšava 22. mája (TASR) - Poľskí lídri majú v úmysle obhajovať odstúpenie USA od jadrovej zmluvy s Iránom v rámci Európskej únie, kde bolo toto rozhodnutie Washingtonu podrobené kritike.

Informovala o tom v utorok agentúra AP. Podľa nej poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok vyhlásil, že Poľsko chce byť neformálnym sprostredkovateľom medzi Washingtonom a Bruselom a chce vedeniam USA a EÚ vysvetľovať postoj druhej strany. Podľa Morawieckého slov na utorkovej tlačovej konferencii vo Varšave "nastal čas, keď treba počkať na pokus o nájdenie riešení".

Podľa poľského spravodajského portálu wpolityce.pl sa ponuka poľskej vlády na sprostredkovanie medzi EÚ a USA trochu odchyľuje od jednotnej línie lídrov EÚ, ktorú zverejnili minulý týždeň po svojich rokovaniach v Sofii, kde vyjadrili podporu jadrovej dohode s Iránom.

Poľský minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz v pondelok počas návštevy v USA síce potvrdil, že Poľsko stojí na strane EÚ pri hľadaní krokov na obmedzenie hospodárskych škôd spôsobených rozhodnutím administratívy prezidenta USA Donalda Trumpa, ale "pokiaľ ide o strategický a bezpečnostný rozmer, chápeme aj obavy USA".

Morawiecki na margo Czaputowiczovho vyjadrenie v USA uviedol, že postoj poľskej vlády je konzistentný. Upozornil pritom, že v dôsledku odstúpenia USA od dohody s Iránom a v dôsledku vôle EÚ pokračovať v tejto dohode, "došlo k patovej situácii".

Poľsko podľa Morawieckého navrhuje, aby sa analyzovali tie aspekty programu a vzťahy s Iránom, ktoré určite vyvolávajú obavy všetkých zainteresovaných krajín. V tejto súvislosti spomenul okrem iného iránsky program vývoja a výroby balistických rakiet, o ktorom v rámci EÚ panuje zhoda, že ide o hrozbu.

Zhodné sú v EÚ aj názory na to, že ďalšiu hrozbu zo strany Iránu predstavujú jeho aktivity na Blízkom východe, ktoré prejavujú v Sýrii, Jemene, Libanone, Izraeli, či Iraku.

Americký prezident Donald Trump pred dvoma týždňami oznámil, že USA odstupujú od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom, pretože je "v podstate neúspešná". Americké ministerstvo financií následne uviedlo, že Washington obnoví široký rad sankcií voči Iránu vrátane opatrení zameraných proti jeho ropnému sektoru a transakciám s jeho centrálnou bankou.

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo v pondelok vo svojom prvom verejnom vystúpení vo funkcii obhajoval rozhodnutie Spojených štátov odstúpiť od jadrovej dohody, ktorú v roku 2015 uzavrelo s Iránom šesť svetových mocností. Zároveň vyzval Irán, aby stiahol svoje jednotky zo Sýrie a prestal finančne a materiálne podporovať hnutia Hamas a Hizballáh.

Irán tiež musí zastaviť vývoj programu balistických striel, uviedol Pompeo. Šéf americkej diplomacie tiež vyhlásil, že ak Irán nezmení kurz, Spojené štáty uvalia na Teherán najtvrdšie sankcie v histórii.