Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Poľsko chce vylúčiť Rusko z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu

Na archívnej snímke Prezidentský palác vo Varšave Foto: TASR - Michal Svítok

Poľská ministerka životného prostredia a klímy dodala, že ďalší balík sankcií voči Rusku by mal zahŕňať i odvetvie jadrovej energetiky.

Varšava 3. marca (TASR) - Poľská ministerka životného prostredia a klímy Anna Moskwová žiada, aby bolo Rusko vylúčené z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Ako dôvod uvádza ruskú agresiu na Ukrajine, informuje agentúra PAP.

Ruské jednotky od vlaňajšieho marca okupujú ukrajinskú Záporožskú atómovú elektráreň (ZAES), ktorá je zároveň najväčšou atómovou elektrárňou v Európe. V septembri bol z prevádzky vyradený posledný tamojší reaktor, aby sa znížilo riziko možnej jadrovej katastrofy spôsobenej ostreľovaním.

Moskwová na medzinárodnej energetickej konferencii v Záhrebe zdôraznila, že "ruské útoky na ukrajinskú atómovú energetickú infraštruktúru sú neakceptovateľné".

"Opakujem výzvu na pozastavenie členstva a následné úplné vylúčenie Ruska z MAAE," vyhlásila ministerka. Dodala, že ďalší balík sankcií voči Rusku by mal zahŕňať i odvetvie jadrovej energetiky.

"Hovoríme trikrát nie: ruskému plynu, palivu a atómovej energii," dodala Moskwová. Povedala tiež, že "akákoľvek jadrová spolupráca s Ruskom sa musí skončiť".