Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Poľsko darovalo Severnému Macedónsku vakcíny proti ochoreniu COVID-19

Zamestnanec nesie vakcíny proti koronavírusovej chorobe COVID-19 od firiem Pfizer a BioNTech, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Poľsko už darovalo približne 15 miliónov proticovidových vakcín rôznym krajinám vrátane Egypta, Kene, Gruzínska, Ukrajiny alebo Čiernej Hory.

Skopje 21. novembra (TASR) - Poľsko odovzdalo Severnému Macedónsku vyše 200.000 proticovidových vakcín od konzorcia Pfizer-BioNTech. Oznámil to v sobotu úrad poľského prezidenta, z ktorého vyhlásenia citovala tlačová agentúra PAP.

Odovzdanie očkovacích látok sa uskutočnilo v piatok v severomacedónskom hlavnom meste Skopje počas návštevy poľského prezidentského páru v tejto balkánskej krajine.

Na odovzdávací ceremoniál dohliadala poľská prvá dáma Agata Kornhauserová-Dudová, pričom sa na ňom zúčastnila aj jej severomacedónska kolegyňa Elizabeta Gjorgievská - manželka severomacedónskeho prezidenta Steva Pendarovského -, ako aj tamojší minister zdravotníctva Venko Filipče.

Kornhauserová-Dudová uviedla, že "proti tomuto neviditeľnému nepriateľovi môžeme bojovať len pomocou a medzinárodnou spoluprácou". Gjorgievská dodala, že tento dar je "solidárnym činom, aké sú počas tejto globálnej krízy potrebné".

Filipče vyhlásil, že Poľsko je jednou z prvých krajín, ktoré spustili "mechanizmus súdržnosti" a darcovstvo vakcín. Poľsko už darovalo približne 15 miliónov proticovidových vakcín rôznym krajinám vrátane Egypta, Kene, Gruzínska, Ukrajiny alebo Čiernej Hory.