Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poľsko dostane prvé raketomety HIMARS na budúci rok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

HIMARS na automobilovom podvozku je schopný odpáliť rakety a opustiť oblasť skôr, ako nepriateľské sily dokážu lokalizovať miesto odpalu.

Varšava 17. novembra (TASR) - Poľsko zo Spojených štátov dostane na budúci rok svoje prvé raketové systémy HIMARS. Vo štvrtok to oznámil poľský minister obrany Mariusz Blaszczak, informuje TASR podľa správy agentúry PAP.

"Poľsko získa svoj prvý HIMARS budúci rok," napísal minister vo štvrtok na Twitteri. "HIMARS sú účinné delostrelecké raketové systémy, ktoré prešli testom počas vojny na Ukrajine," dodal.

HIMARS na automobilovom podvozku je schopný odpáliť rakety a opustiť oblasť skôr, ako nepriateľské sily dokážu lokalizovať miesto odpalu. Ich dodávka ukrajinskej armáde pomohla účinne sa brániť voči ruskej agresii a spôsobovať vážne škody okupačným silám.

Poľsko si v roku 2019 objednalo 20 HIMARS-ov vrátane 18 bojových a dvoch cvičných raketometov, ktoré majú byť dodané do roku 2023. Ich výrobca Lockheed Martin Poľsku v rámci ďalšej objednávky prisľúbil aj ďalších 200 odpaľovacích zariadení.