Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Duda bude pri rozhodovaní brať do úvahy aj svoje ústavné povinnosti

Na archívnej snímke z 28. júna 2020 poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

Kritici tvrdia, že tento návrh zákona je pokusom umlčať voči vláde kritickú televíznu stanicu TVN, vlastnenú Američanmi.

Varšava 16. septembra (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda povedal v interview pre denník Polska Times, že bude brať do úvahy aj svoje ústavné povinnosti, keď sa bude rozhodovať, či podpíše návrh zákona o reforme médií. Vo štvrtok o tom informovala poľská tlačová agentúra PAP.

Legislatíva, schválená v auguste dolnou komorou parlamentu, Sejmom, zavádza dodatok k mediálnemu zákonu, ktorý obmedzuje vlastníctvo poľských mediálnych spoločností subjektmi so sídlom v Európskom hospodárskom priestore (EHP).

Kritici tvrdia, že tento návrh zákona je pokusom umlčať voči vláde kritickú televíznu stanicu TVN, vlastnenú Američanmi.

Duda na otázku denníka Polska Times, či je možné, že bude návrh mediálneho zákona vetovať, odpovedal, že táto vec nie je len o poľsko-amerických vzťahoch, hoci tie sú tiež dôležité, keďže TVN je americký investor. Ako dodal, najviac však bude musieť pri rozhodovaní dbať na svoje ústavné povinnosti.

"A teraz si treba položiť otázku - sú navrhované opatrenia naozaj v súlade s princípom hospodárskej slobody, ktorý sme začlenili do poľskej ústavy?" uviedol prezident v interview, ktoré bude zverejnené v piatok a pasáže z neho boli vo štvrtok dostupné na webovej stránke polskatimes.pl.

Duda povedal, že si musí sám odpovedať na túto otázku ako prezident. "A otázka našich vzťahov v medzinárodnej oblasti je v tomto prípade druhoradá," dodal.
Poľský prezident Andrzej Duda, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Prezident ďalej povedal, že bude brať do úvahy aj to, "ako budeme vnímaní vo všeobecnosti zahraničnými investormi. Nielen americkými investormi, ale tiež investormi z rôznych iných krajín, a máme ich veľa, veľmi veľa a v tejto chvíli je záujem - naozaj mi verte - investovať v Poľsku obrovské peniaze," vysvetlil.

V tejto súvislosti sa Duda zmienil o dôverných rozhovoroch s veľkým americkým investorom, ktorý "uvažuje o vážnej investícii v Poľsku", ako aj o rozhovoroch s obrovskou kórejskou spoločnosťou takisto zvažujúcou veľké investovanie.

"Už len tieto dva príklady ukazujú, že sú tu tisíce potenciálnych pracovných miest. Znamenajú aj značný príjem pre poľský štátny rozpočet, aspoň v podobe daní. Toto sú vážne veci a my rozhodne nemôžeme odradiť zahraničných investorov," povedal prezident.

Duda zdôraznil, že on je zástancom "repolonizácie" (opätovného popoľštenia) médií, ale musí to byť prostredníctvom trhových nástrojov.

"Médiá sú kupované, na normálnom slobodnom trhu, podľa trhových pravidiel," vysvetlil Duda. "Ak si to môžu poľské subjekty dovoliť, a sú také, čo si to môžu dovoliť, potom to podporujem. Znovu popoľštime médiá, ale podľa pravidiel trhu," doplnil.

Web polskatimes.pl napísal, že sa Dudu priamo opýtal, či bude vetovať návrh zákona na reformu médií, a on odpovedal, že najprv ho musí dostať na stôl. "Myslím si, že som už povedal dosť," vyhlásil prezident.