Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Poľskí farmári protestovali proti návrhu zákona na ochranu zvierat

Ilustračná snímka Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Farmári priviezli aj figurínu kravy v životnej veľkosti. Zhromaždili sa pred budovou parlamentu, kde Senát práve debatoval o návrhu zákona, ktorý rozdeľuje nielen vládnuci tábor, ale aj opozíciu.

Varšava 13. októbra (TASR) - Tisíce nahnevaných poľských farmárov skandovali v utorok vo Varšave protivládne heslá na proteste proti návrhu nového zákona o ochrane zvierat, ktorý okrem iného zakazuje prevádzku kožušinových fariem, zabíjanie zvierat podľa náboženských pravidiel a určených na vývoz či využívanie zvierat na zábavu a v cirkusoch. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Farmári priviezli aj figurínu kravy v životnej veľkosti. Zhromaždili sa pred budovou parlamentu, kde Senát práve debatoval o návrhu zákona, ktorý rozdeľuje nielen vládnuci tábor, ale aj opozíciu. Návrh rozhneval i farmárov, ktorí boli až doteraz oddanými podporovateľmi konzervatívnej vlády.

Kritici návrhu zákona tvrdia, že ohrozuje živobytie farmárov chovajúcich norky a ďalšie zvieratá na kožušinu, ako aj na rituálne zabíjanie a bude znamenať koniec veľkého vývozného sektora v Poľsku.
Poľský parlament.
Foto: TASR/AP

Hlavná poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) navrhla nový zákon s tým, že musí chrániť život a blaho zvierat, ale spory okolo neho takmer rozbili vládnucu pravicovú koalíciu, pretože mnoho jej zákonodarcov ho odmietlo podporiť.

Vláda odvtedy navrhla určité zmiernenie niektorých jeho obmedzení, odškodnenie za zatvorené farmy a tiež odklad návrhu.

Senát a poľský prezident Andrzej Duda, ktorý musí návrh zákona takisto schváliť, už naznačili, že ho pravdepodobne zamietnu.