Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Poľsko hlási najvyšší počet úmrtí od začiatku štvrtej vlny pandémie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z 570 úmrtí nebolo zaočkovaných 427 ľudí, povedal Andrusiewicz.

Varšava 1. decembra (TASR) - Poľsko v stredu zaznamenalo 570 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19. Väčšinu z týchto obetí tvorili nezaočkovaní ľudia, oznámil hovorca ministerstva zdravotníctva Wojciech Andrusiewicz. Informovala o tom tlačová agentúra PAP.

Stredajší počet úmrtí bol najvyšší od začiatku štvrtej vlny pandémie.

"Z 570 úmrtí nebolo zaočkovaných 427 ľudí," povedal Andrusiewicz. "Nezaočkovaných spomedzi tých, čo ochoreniu podľahli, bolo približne 75 percent. Zo 143 zaočkovaných ľudí - zdôrazňujem, že boli zaočkovaní úplne -, malo 106 zdravotný stav ovplyvnený aj inými chorobami, a to najmenej dvoma," dodal hovorca ministerstva.

"Vek zaočkovaných ľudí, ktorí zomreli na covid a mali tieto komorbidity, je nad 77 rokov, čo znamená, že to boli prevažne seniori," spresnil Andrusiewicz.

Dodal, že za posledných 24 hodín bolo zaznamenaných 1800 výjazdov sanitky k pacientom s covidom, pričom 1200 z týchto výjazdov bolo k ľuďom trpiacim zníženou saturáciou kyslíka v krvi.

"Žiaľ, ak sa rozhodneme zavolať sanitku, často je toto rozhodnutie až príliš neskoré. Preto sa situácia často končí tragicky," uviedol Andrusiewicz.