Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Poľsko hlási nárast počtu nelegálnych migrantov z územia Bieloruska

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavol Zachar

Pohraničná stráž v utorok uviedla, že len v pondelok sa pokúsilo poľsko-bieloruské štátne hranice prekročiť 135 migrantov.

Varšava 23. mája (TASR) - Poľská pohraničná stráž registruje nárast počtu nelegálnych migrantov, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranicu zo susedného Bieloruska. Podľa jej hovorkyne je na príčine pravdepodobne teplejšie počasie. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Pohraničná stráž v utorok uviedla, že len v pondelok sa pokúsilo poľsko-bieloruské štátne hranice prekročiť 135 migrantov. Väčšina z nich pochádzala z Bangladéša, Indie, Eritrey a Etiópie. Piatich Ukrajincov a jedného Moldavčana zadržali na základe podozrenia z nezákonného obchodovania.

"Tlak na hranici sa stupňuje... Ide o plánovanú akciu, zo strany migrantov nejde o žiadnu spontánnosť," povedal námestník poľského ministra vnútra Maciej Wasi pre poľský verejnoprávny rozhlas.

Poľsko postavilo minulý rok 5,5 metra vysoký plot na niektorých úsekoch hraníc s Bieloruskom, ktoré je blízkym spojencom Moskvy. Súviselo to s migračnou krízou v roku 2021, keď sa do Poľska snažili cez Bielorusko dostať tisíce ľudí. Varšava obvinila Minsk a ruské úrady z organizovania prechodov migrantov s cieľom destabilizovať Poľsko aj zvyšok Európskej únie.