Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Poľsko iniciovalo konferenciu o Navaľnom aj o sankciách voči Rusku

Na archívnej snímke z videa ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ budú o Navaľného kauze diskutovať na svojej schôdzke 22. februára.

Varšava/Moskva 8. februára (TASR) - Predstavitelia poľskej vlády v pondelok zorganizovali videokonferenciu, na ktorej sa zúčastnili zástupcovia EÚ a ďalších krajín, ako aj dvaja spolupracovníci ruského opozičného politika Alexeja Navaľného - šéf jeho volebného štábu Leonid Volkov a výkonný riaditeľ protikorupčnej nadácie FBK Vladimir Ašurkov. Informoval o tom spravodajský portál Meduza.io.

Podľa agentúry Reuters sa na dvojhodinovej videokonferencii zúčastnili zástupcovia štátov Európskej únie, Británie, USA, Kanady a Ukrajiny. Predmetom diskusie bola politika voči Rusku vrátane uvalenia sankcií.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v reakcii pre televíziu Rossija 1 podľa agentúry Interfax uviedla, že "naši západní takzvaní partneri ... pokračujú v absolútne nezákonnom, nelegitímnom a agresívnom útoku voči nám".

Vzťahy medzi Ruskom a krajinami EÚ sa výrazne zhoršili pre kauzu Navaľného. Ten bol nedávno po návrate z Nemecka, kde sa liečil po otrave bojovou látkou novičok, odsúdený na dva roky a osem mesiacov väzenia v kauze, v ktorej mu súd v roku 2014 vymeral podmienečný trest odňatia slobody. Zámienkou pre obnovenie konania bolo tvrdenie Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN), že Navaľnyj opakovane nechodil na stretnutia s probačným úradníkom, ktoré mu určil súd.

V reakcii na Navaľného zadržanie na moskovskom letisku ihneď po návrate z Nemecka sa v Rusku 23. a 31. januára konali masové zhromaždenia na jeho podporu. Podľa Ruska sa na nich zúčastnili aj diplomati západných štátov.

Moskva toto ich konanie kritizovala a 5. februára oznámila, že vyhosťuje diplomatov zo Švédska, Poľska a Nemecka. Všetky tieto tri štáty v pondelok informovali, že recipročne takisto vyhostili po jednom ruskom diplomatovi.

Po Navaľného vzatí do väzby zverejnil výkonný riaditeľ FBK Ašurkov zoznam ôsmich ľudí, na ktorých Navaľnyj navrhol uvaliť sankcie. Na zozname sú aj miliardári Ališer Usmanov a Roman Abramovič.

Európsky parlament (EP) už predtým vyzval členské štáty EÚ, aby za stíhanie Navaľného uvalili sankcie na ruských oligarchov a osoby pohybujúce sa v bezprostrednom okolí prezidenta Vladimira Putina.

Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ budú o Navaľného kauze diskutovať na svojej schôdzke 22. februára, kde im správu o výsledku svojej minulotýždňovej návštevy v Moskve podá šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Ten sa stal terčom kritiky zo strany niektorých poslancov EP za prílišnú mäkkosť a ústretovosť voči Rusku. Ozvali sa aj výzvy, aby Borrell podal demisiu, dodala agentúra Reuters.

Borrell sa však bráni tým, že jeho cesta do Moskvy bola potrebná a s Ruskom aj v tejto situácii treba viesť dialóg.