Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Poľsko je znepokojené postojom Maďarska k zákazu dovozu ruskej ropy

Maďarský premiér Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Lídri členských krajín EÚ sa v pondelok na mimoriadnom summite v Bruseli dohodli na šiestom balíku sankcií voči Rusku, vrátane čiastočného embarga na ropu

Varšava 2. júna (TASR) - Poľská vláda vyjadrila znepokojenie nad postojom Maďarska k šiestemu balíku sankcií EÚ voči Rusku, ktorý zahŕňa čiastočný zákaz dovozu ruskej ropy. Budapešť oznámila, že tieto opatrenia plánuje vetovať. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry PAP.

"Postoj Maďarska v nadväznosti na už prijaté rozhodnutie na summite Európskej rady je pre nás znepokojujúce," povedal na tlačovej konferencii hovorca poľskej vlády Piotr Müller. Predstaviteľov Maďarska vyzval, aby schválenie balíka neblokovali.

Dôvodom maďarského veta je zaradenie najvyššieho predstaviteľa ruskej pravoslávnej cirkvi a blízkeho spojenca prezidenta Vladimira Putina patriarchu Kirilla na zoznam Rusov, ktorým chce Európska únia zamraziť majetok a zakázať vstup na svoje územie.

Lídri členských krajín EÚ sa v pondelok na mimoriadnom summite v Bruseli dohodli na šiestom balíku sankcií voči Rusku, vrátane čiastočného embarga na ropu. V stredu ráno sa stretli veľvyslanci členských krajín eurobloku s cieľom sformovať konečnú verziu šiesteho sankčného balíka. Pri tejto príležitosti Budapešť uviedla, že Kirilla by chcela z uvedeného zoznamu vymazať.

Maďarský premiér Viktor Orbán už pred mimoriadnym summitom EÚ hrozil vetovaním predmetnej dohody s odôvodnením, že zastavenie dodávok ruskej ropy by zničilo ekonomiku jeho krajiny.

Nový balík sankcií EÚ zahŕňa aj embargo na ruskú ropu a ruské ropné produkty, ktoré platí od konca roku 2022. Postihne 90 percent ruských dovozov ropy.