Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Krakov vyčlenil peniaze na ubytovňu pre LGBTI komunitu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Krakove úraduje starosta opozične naladený voči súčasnej vládnej garnitúre.

Krakov 31. decembra (TASR) – Úrady v meste Krakov sa stali prvými v Poľsku, ktoré finančne podporili ubytovňu pre členov komunity LGBTI. Informovala o tom agentúra AP.

Uvedené zariadenie poskytuje ubytovanie psychologické poradenstvo pre 12 členov komunity LGBTI, ktorí zostali bez domova, a od roku 2016 funguje pod záštitou charitatívnej nadácie Hlas srdca. Dlhodobo však zápasí s finančnými problémami.

Mesto Krakov na ubytovňu vyčlenilo v prepočte približne 40 360 eur. Finančná čiastka by mala zariadeniu pomôcť počas najbližších dvoch rokov.

Predmetné rozhodnutie mesto prijalo v období, keď poľská nacionalisticko-konzervatívna vláda zintenzívnila nepriateľskú rétoriku voči príslušníkom sexuálnych menšín. Niektoré poľské obce sa dokonca vyhlásili za zóny bez ideológie LGBTI, konštatuje AP.

LGBTI komunita sa však v krajine dočkala aj podpory. Podobný krok ako Krakov chystá aj hlavné mesto Varšava, ktoré chce taktiež podporiť ubytovňu pre členov tejto komunity.

Tamojší opozičný primátor Rafal Trzaskowski v roku 2019 podpísal vyhlásenie o podpore LGBTI komunity, ktoré si vyslúžilo silnú kritiku zo strany konzervatívnej vlády. V Krakove taktiež úraduje starosta opozične naladený voči súčasnej vládnej garnitúre.