Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Poľsko kúpi od USA strely dlhého doletu za 677 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ide o súčasť rapídnej modernizácie poľských ozbrojených síl, ktorú urýchlila prebiehajúca ruská invázia na Ukrajinu.

Varšava 28. mája (TASR) - Poľsko sa chystá kúpiť strely dlhého doletu za 677 miliónov eur od Spojených štátov, aby posilnilo svoje obranné kapacity na odrazenie prípadných ruských hrozieb. V pondelok večer to oznámilo poľské ministerstvo obrany, TASR píše podľa agentúry AFP.

K oficiálnemu podpisu kontraktu medzi americkou a poľskou vládou dôjde v utorok. Ide o súčasť rapídnej modernizácie poľských ozbrojených síl, ktorú urýchlila prebiehajúca ruská invázia na Ukrajinu.

"Vojna na Ukrajine demonštruje, aké dôležité je mať možnosť odpaľovať rakety na ciele aj ďaleko od frontovej línie," uviedol vo vyhlásení rezort obrany vo Varšave.

Pôjde o riadené strely JASSM s plochou dráhou letu typu vzduch-zem s doletom takmer 1000 kilometrov, ktoré budú dodané medzi rokmi 2026 až 2030. Odpaľujú sa zo stíhacích vojenských lietadiel.

Washington ešte v polovici marca odsúhlasil možný predaj až 1800 rakiet typu vzduch-vzduch vrátane 821 rakiet typu vzduch-zem JASSM za približne 1,63 miliardy eur, 745 rakiet typu vzduch-vzduch AMRAAM za 1,6 miliardy eur a 232 taktických rakiet Sidewinder za vyše 200 miliónov eur.

Varšava má spomedzi ostatných členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) najvyšší rozpočet na obranu, ktorý zvýšila na štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP) Poľska, doplnila AFP.