Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Poľsko kvôli migrantom vyslalo na hranice s Bieloruskom stovky vojakov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Väčšina migrantov, ktorí sa pokúšajú prekročiť poľské hranice, pochádza z Iránu.

Varšava 18. augusta (TASR) - Poľsko vyslalo na svoje hranice s Bieloruskom stovky vojakov, ktorí majú príslušníkom pohraničnej stráže pomôcť zvládať prílev migrantov prichádzajúcich spoza schengenských hraníc. S odvolaním sa na poľské ministerstvo obrany o tom v stredu informovala agentúra AP.

Podľa poľského ministra obrany Mariusza Blaszczaka je do tejto operácie zapojených vyše 900 vojakov. Ako uvádza AP, väčšina migrantov, ktorí sa pokúšajú prekročiť poľské hranice, pochádza z Iránu.

Námestník poľského ministra vnútra Paweł Szefernaker v utorok večer na Twitteri informoval, že pohraničnú stráž na hraniciach s Bieloruskom už týždeň podporuje 1000 vojakov poľskej armády.

Poľsko podobne ako Litva a ďalšie pobaltské krajiny tvrdí, že bieloruský autoritatívny prezident Alexandr Lukašenko zámerne podporuje nelegálnu migráciu do EÚ. Tieto krajiny Lukašenka obviňujú, že migrantov používa ako "nástroj hybridnej vojny". Z jeho strany ide podľa nich o odvetu za sankcie EÚ uvalené na Minsk a za ich podporu bieloruskej opozície.

Litva bola prvou krajinou, ktorá evidovala zvýšený počet migrantov pokúšajúcich dostať sa na jej územie. O rovnakom probléme nedávno informovalo aj Poľsko, pripomína AP.