Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Minister Blaszczak obhajuje ostnatý plot na hraniciach s Bieloruskom

Na archívnej snímke Mariusz Blaszczak. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Keby nebolo toho plotu a dobrej spolupráce medzi vojakmi a pohraničnou strážou, mali by sme tu už takú migračnú krízu, aká bola v roku 201, uviedol poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

Varšava 17. októbra (TASR) - Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak obhajuje rozhodnutie Varšavy mať na hraniciach s Bieloruskom plot z ostnatého drôtu, keďže v určitých častiach Európy rastú obavy, že do Európskej únie môže nelegálne začať prenikať čoraz viac migrantov. Napísala o tom v nedeľu agentúra DPA.

"Keby nebolo toho plotu a dobrej spolupráce medzi vojakmi a pohraničnou strážou, mali by sme tu už takú migračnú krízu, aká bola v roku 2015," napísal v sobotu Blaszczak na Twitteri.

Vláda vo Varšave však ostnatý plot, ktorý už na poľsko-bieloruských štátnych hraniciach stojí, plánuje nahradiť pevným múrom – aj keď túto stavbu úradné miesta doposiaľ nenazvali 'múrom', lež stále tvrdia, že má ísť len o akúsi 'bariéru'.

Len v priebehu jedného dňa, v piatok tento týždeň, zaznamenali poľskí pohraničníci podľa vlastného oznámenia dovedna 592 pokusov o nelegálne prekročenie hraníc medzi Poľskom a Bieloruskom, približuje agentúra DPA.

Dolná komora poľského parlamentu (Sejm) schválila tento mesiac návrh zákona, ktorý Poľsku umožní v snahe zabrániť prílevu migrantov vybudovať na hraniciach s Bieloruskom pevný múr za 350 miliónov eur.

Už koncom augusta však začali poľskí vojaci na hraniciach s Bieloruskom stavať 2,5 metra vysoký plot z ostnatého drôtu – a práve tento plot chcú Poliaci nahradiť parlamentnými poslancami už schválenou trvalou bariérou: pevným múrom.