Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Na americkej základni v poľskom meste Powidz otvorili nový komplex

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nový komplex sa bude používať na skladovanie a údržbu amerického vybavenia a zbraní.

Varšava 5. apríla (TASR) - Americkú základňu pri poľskom meste Powidz rozšírili o nový komplex na údržbu a skladovanie vojenského vybavenia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP.

Nový komplex sa bude používať na skladovanie a údržbu amerického vybavenia a zbraní. Je možné v ňom uskladniť niekoľko tisíc kusov vojenskej techniky vrátanie tankov, bojových vozidiel pechoty či delostreleckých zbraní.

"Mám tu česť... otvoriť ďalšiu investíciu spojenú s posilnením Poľska a tiež posilnením bezpečnosti celého východného krídla NATO," uviedol v stredu na otvorení komplexu poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

Schopnosť skladovať vybavenie na základni v Powidzi podľa Blaszczaka výrazne skráti reakčný čas amerických síl.

"Systém bezpečnosti, ktorý budujeme, je založený na princípe budovania obranných a odstrašujúcich systémov. Len za niekoľko dní budú americké sily schopné podporiť poľskú armádu. Predovšetkým však samotná skutočnosť, že budujeme a otvárame túto základňu, je dôležitým odstrašujúcim prvkom pre agresora a ukážkou solidarity v Severoatlantickej aliancii," dodal Blaszczak.

Povedal okrem toho, že táto nová základňa ležiaca na stredozápade Poľska vychádza z amerických základní v západnej Európe.