Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Na norkovej farme v Poľsku sa koronavírusom nakazilo osem zvierat

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Veterinárne orgány začiatkom novembra nariadili otestovať na prítomnosť koronavírusu 18 fariem v štyroch poľských vojvodstvách.

Varšava 24. novembra (TASR) - Vedci v Poľsku odhalili osem prípadov nákazy noriek chovaných na kožušinovej farme na severe krajiny novým koronavírusom. V utorok to oznámila Lekárska univerzita v Gdansku, informuje agentúra Reuters.

Dvaja vedci vyšetrili na prítomnosť koronavírusu dokopy 91 noriek, z čoho osem bolo pozitívnych. "Ide o prvý potvrdený prípad infekcie vírusom SARS-CoV-2 pri zvieratách chovaných na farme v Poľsku," píše sa vo vyhlásení univerzity.

Ústredný veterinárny inšpektorát Poľska, poľské ministerstvo poľnohospodárstva a hygienické úrady na správu bezprostredne nereagovali.

Veterinárne orgány začiatkom novembra nariadili otestovať na prítomnosť koronavírusu 18 fariem v štyroch poľských vojvodstvách. Orgánom sa od začiatku pandémie podarilo identifikovať 18 navzájom nesúvisiacich prípadov nákazy koronavírusom u pracovníkov norkových fariem. Podľa hygienikov a veterinárov sa však neinfikovali od týchto zvierat.

V Poľsku, ktoré je jedným z hlavných producentov kožušín z noriek, začali tento mesiac testovať norky chované na farmách a tiež pracovníkov týchto zariadení. Stalo sa tak po tom, ako Dánsko v dôsledku rozšírenia zmutovanej verzie nového koronavírusu na norkových farmách pristúpilo pred dvoma týždňami k postupnej likvidácii svojich chovov. Poľnohospodárske skupiny v Poľsku testy rázne odmietali, obávajúc sa, že povedú k plošnej likvidácii zvierat.