Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Poľsko: Na Ukrajinu vycestovalo viac ľudí, ako z nej prišlo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z údajov poľskej vlády z novembra žije v Poľsku okolo 1,3 milióna ukrajinských utečencov.

Varšava 30. decembra (TASR) – Krátko pred prelomom roka je počet ľudí vstupujúcich na Ukrajinu z Poľska vyšší, než počet ľudí prekračujúcich hranicu opačným smerom. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnila poľská Pohraničná stráž (SG), informuje TASR s odvolaním sa na agentúry DPA a PAP.

Vo štvrtok cestovalo približne 31.000 ľudí z Poľska na Ukrajinu, uviedla SG na sociálnej sieti. Za tento deň kontrolovala 27.200 osôb odchádzajúcich z Ukrajiny.

"Pred prelomom roka a pravoslávnymi sviatkami sa mnohí na Ukrajinu vracajú," uviedla hovorkyňa SG pre DPA. Pravoslávni veriaci budú sláviť Vianoce o týždeň, 7. januára podľa gregoriánskeho kalendára, čo je 25. decembra podľa kalendára juliánskeho.

Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu z 24. februára zaznamenala poľská Pohraničná stráž 8,79 milióna osôb odchádzajúcich zo susednej krajiny. Počet ľudí prichádzajúcich do Poľska dosiahol takmer sedem miliónov. Tieto čísla však udávajú počet prekročení štátnych hraníc, nemožno z nich priamo odvodiť počet utečencov pred vojnou, pripomína DPA.

Z údajov poľskej vlády z novembra žije v Poľsku okolo 1,3 milióna ukrajinských utečencov.