Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Osvienčimská nadácia ponúka granty na projekty proti antisemitizmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu si svet pripomína každoročne 27. januára, kedy v roku 1945 spojenecké vojská oslobodili nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau.

Varšava 26. januára (TASR) - Osvienčimská nadácia Auschwitz Pledge odštartovala v stredu grantový program na podporu projektov proti rasizmu, antisemitizmu a diskriminácii. Stalo sa tak v predvečer Medzinárodného dňa pamiatky na obete holokaustu, informuje agentúra AFP.

V rámci programu ponúka nadácia granty do výšky 30.000 eur na projekty zamerané okrem boja proti rasizmu a antisemitizmu aj proti mizogýnii a diskriminácii migrantov či príslušníkov komunity LGBTQ+.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu si svet pripomína každoročne 27. januára, kedy v roku 1945 spojenecké vojská oslobodili nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau. Ten sa nachádzal v Nemcami okupovanej časti Poľska.

"To, čo vyvrcholilo ako holokaust, sa začalo ako zdanlivo nenápadné diskriminačné opatrenia," uviedol riaditeľ Štátneho múzea Auschwitz-Birkenau a predseda nadácie Piotr Cywinski.

"Celý vzdelávací systém, médiá a aj popkultúra zlyhávajú v tom, že nepoukazujú na nebezpečenstvá plynúce z ľahostajnosti ľudí voči každodenným formám diskriminácie. Toto chceme zmeniť," vysvetlil Cywinski.

Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau sa stal symbolom systematického vyhladzovania Židov nacistami. Išlo o najväčší nacistický vyhladzovací tábor, v ktorom v rokoch 1940 až 1945 zahynul milión Židov a 100.000 príslušníkov iných národností.